De zorg moet goedkoper en beter worden georganiseerd in de directe omgeving van de patiënt. Minister Schippers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten willen daarvoor financiële belemmeringen weghalen en innovaties in de buurtzorg stimuleren. Zorgverleners moeten meer samenwerken en de zorg dicht bij de patiënt organiseren. “Taakherschikking is een noodzakelijke en onvermijdelijke ontwikkeling.”
Meer specialistische zorg moet naar de
Buurtzorg wordt enorm overdreven . Zij pakken alleen de krenten uit de pap. Laat ze ook ook eens tijd intensieve cliënten bedienen . Ik geef ze 3 maanden en ze zijn failliet . Verder klagen veel medewerkers dat ze qua diensturen worden misbruikt . Veel uren werken in vrije tijd.
Dit lijkt me een beweging de goede kant op. Laten ze vooral eens kijken hoe ze de perverse financiele prikkels weg kunnen nemen die innovatie nu in de weg staan. Dan doen marktwerking maar vooral de beroepstrots van de wijkverpleegkundigen de rest.
Volgens mij komt het woord buurtzorg in de hele brief niet voor. Het gaat – terecht – over wijkzorg. Maar goed.
Minstens zo belangrijk is dat inzetten op taakherschikking een heel gevaarlijke is: juist door het opknippen in allerlei taken, en dat door diverse verschillende mensen te laten uitvoeren, is het misgegaan. Er is juist behoefte aan een generalist, de wijkverpleegkundige ja. Recent onderzoek (BMC) toont aan dat dat voor iedereen winst oplevert!
In eerste instantie is het belangrijk de basiszorg/voorzieningen in de wijk op peil te brengen. Zoals voldoende aangepaste woningen, het thuis zorgen moet wel kunnen (ruimte voor tillift, rolstoel). Meer chronisch zieken (incl.ouderen) blijven thuis wonen. Die zorg wordt naarmate ziekte voortschrijdt complexer van aard.De goed opgeleide wijkverpleegkundige houdt de vinger ad pols. Verpleegkundige centra zou goed zijn of aansluiten bij de huisartsenpost voor 24 uurs zorg op afroep. Belangrijk is mi dat je aansluit bij de bestaande structuren, updaten dus.Go with the flow ?
Hoe kan zeer gespecialiseerde begeleiding van hoog intelligente (Beta) jongeren met b.v. Asperger/autisme georganiseerd worden waarbij specifieke kennis, ervaring en continuiteit nodig is? Versnippering vanuit onvoldoende kennis is garantie voor handhaving van de huidige grote problemen en hoge kosten in de toekomst. En we blijven kansen op aansluiting op het Topgebiedenbeleid/Beta kennisland missen… Voorstel: Kennis- en begeleidingscentrum Speciale Beta-Talenten (b u i t e n Jeugdzorg en gemeentes om na goede diagnose (ook vrijgevestigde!!) en/of gespecialiseerde jeugdpsychiaters).
Prima plan, maar maak het financieel inzichtelijk (data driven) wat daadwerkelijk de winst is/ de verschuiving tussen de schotten, financieel en kwalitatief.
ps, weer gratis reclame voor Buurtzorg Nederland (er is toch marktwerking oid?)
Laten ze de bureaucratie er is uitgooien en de zorg vraag en indicatie stelling neerleggen waar het hoort. Bij wijkverpleegkundige dus. Dat wordt al jaren geroepen door hen geroepen.