De Tweede Kamer wil twee maanden eerder dan gepland met minister voor Langdurige Zorg Conny Helder in debat over de problemen in de ggz. Aanleiding voor de ruil is de sluiting van vier ggz-klinieken en de stijgende wachtlijsten.
GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld heeft de ruil
Sinds wanneer is ambulante zorg een alternatief voor complexe, dure zorg? Dit is alleen vanuit verzekeringsperspectief zo. Al jaren maak ik mee dat ik onder de ambulante zorg val, er staat braaf een DBC voor mij open, er wordt verzekeringsgeld geïnd. Maar aan de geleverde zorg heb ik 0, vaak zelfs -1. Verpleegkundigen zijn hoofdverantwoordelijk, weliswaar niet op papier. En dan te bedenken dat patiënten in de Basis-GGZ vaak wel gewoon een behandeling krijgen, van een psycholoog met meer kennis van zaken dan iemand bij een wijkteam.
Zou het niet eens tijd worden dat de zorg verzekeraars weer doen waar ze zeggen zo in uit te blinken ,n.m.l het verzekeren van zorg voor diegenen die daar al een leven lang premie voor hebben afgedragen? In plaats daarvan treden ze steeds meer op als schadelast verzekeraars. Als er ergens geldt dat wantrouwen jegens de zorgprofessionals de duurste emotie is in onze samenleving dan is het hier. Bizarre vnl op gebakken lucht gebaseerde vinkjes cultuur ,volstrekt overbodige tijdrovende administratie die bij navraag door werkelijk niemand wordt gelezen.De ministers erkennen de problemen???? Maar oplossingen ook als struikelen ze er over, worden als onhaalbaar ( ziekenhuisbestuurders),of te kostbaar (Ziektekosten verzekeraars) in het ronde archief gedumpt of nog beroerder bij de huisartsen over de heg gekieperd. Als we alles noteren is het ronduit een gotspe dat we geen cijfers hebben van de opname capaciteit in de GGZ zorginstellingen.. Ik ben het volledig eens met Arne van Oranje dat als dit systeem op korte termijn vast loopt, de ellende niet is te overzien. Of zoals Marcel Levi al eens schreef de goedkoopste patiënt is een dode patiënt.
Er zitten duizenden peperduur opgeleide specialisten thuis of op wurgcontracten in de ziekenhuizen zonder enig zicht op een vast contract. Nog steeds zijn de opleidingen in de zorg onderhevig aan een numerus fixus. maar de overheid erkent de problemen ?
40% van de huisartsen overweegt om vervroegd op te stappen, de overheid erkend het probleem,
De huisartsen spoedzorg staat op omvallen, De NZA bepleit concentratie van acute zorg ? vlg het adagium : ” als je maar lang genoeg wacht wordt alles acuut” Enfin de Nederlandse gezondheidszorg is ziek en het wordt hoog tijd voor oplossingen i.p.v het erkennen dat dat zo is.
En voorts ben ik van mening dat het Bronovo ziekenhuis als netwerkziekenhuis open moet blijven ( een van de mogelijke oplossingen voor de hier boven geschetste problemen).
groet,
Jan Sluimers
Maak je je ook zorgen over de sluitingen van klinieken en het verschralende zorgaanbod voor patiënten met complexe problematiek? Teken dan onze petitie: https://campagnes.degoedezaak.org/campaigns/red-de-ggz
Lees meer op http://www.reddeggz.nl
“De besturen van de ggz-instellingen hebben de zorgverzekeraars verzekerd dat ze patiënten op een andere manier, ambulant, geholpen kunnen worden.”
Als dit waar is dan mogen deze bestuurders zich erg gaan schamen dat ze zulke onzin verkondigen.
Mensen met ernstige en complexe persoonlijkheidsstoornissen ambulant behandelen vraagt om een crisisopvang met voldoende capaciteit, dat betekend bedden en die verdwijnen nu in rap tempo.
In de oude situatie was het al een opgave om iemand op te laten nemen bij een crisis, je moest als behandelaar stad en land afbellen voor een plek en moest de persoon in crisis vaak buiten de regio opgenomen worden, ver weg van familie en vrienden en de vaste behandelaren waar een band mee was opgebouwd. Op z’n zachts gezegd een zeer onwenselijke situatie.
Dat wordt nu alleen maar erger. En het is schokkend dat VWS, de NZa en de zorgverzekeraars niet weten hoeveel klinische opname capaciteit er is in de GGZ. Ik weet als lagere bestuurder dat hier degelijk wel cijfers van zijn WANT daar contracteren ze zo min mogelijk van in bij de GGZ zorginstellingen. Dus die cijfers zijn er wel maar zelfs VWS, de NZa en de zorgverzekeraars schamen zich er voor om deze deplorabele cijfers openbaar te maken. Want die cijfers tonen alleen maar aan wat voor onmenselijk beleid, de Rutte doctrine, er de afgelopen jaren gevoerd is in de GGZ. Ze zijn erg bang voor Bijltjesdag, en terecht!