Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ellemeet: ‘Zet leefstijlgeneeskunde in hoofdlijnenakkoord’

GroenLinks Kamerlid Corinne Ellemeet dient tijdens het debat over de curatieve zorg met minister Bruins op 4 april een motie in om meer aandacht te vragen voor leefstijlgeneeskunde. De afwezigheid daarvan is volgens haar de grote blinde vlek in ons zorgsysteem. 'Het is heel gek dat we het zo hebben laten liggen, maar soms gaan we voorbij aan ons gezonde verstand.'
Kamerlid Ellemeet Groen Links
Corinne Ellemeet, Groenlinks

Naar aanleiding van kersverse onderzoeksresultaten over

Registreren

4 REACTIES

  1. Goed dat er weer aandacht wordt besteed aan de leefstijlgeneeskunde. Maar wel wat zonde is dat er al in 2007 zoiets is opgestart als zijnde de beweegkuur(dit was een leefstijlinterventie voor mensen met obesitas en met de daarbij horende risicoziektes als diabetes type 2 en hart en vaatziekten). Dit is vanuit het ministerie van VWS en de zorgverzekeraars opgezet en hiervoor zijn huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten en beweegkuurinstructeurs opgeleid die door de overheid bekostigd zijn. De zorgverzekeraars hebben zich hieruit terug getrokken omdat ze geen preventieve activiteiten meer in het pakket hadden en dit ook niet meer vergoedden. Blaas de beweegkuur, onder een andere naam, nieuw leven in en activeer de opgeleide personen en het staat zo op de rails. Dit lijkt me seller en goedkoper als nieuwe op te leiden met een nieuwe cursus of opleiding. Wel vreemd dat CZ hier ineens in voorop gaat lopen terwijl ze 10 jaar geleden ook als een van de eersten de preventie uit het pakket haalden.

  2. Lees alle reacties
  3. Er staat ”een academisch verantwoorde’ wijze. Dat is echter niet zo. Om vast te stellen of een interventie daadwerkelijk werkt is het noodzakelijk te werken met een controlegroep die eet wat wordt geadviseerd in de Richtlijnen goede voeding. Die groep vergelijk je met een groep mensen die voeding eet waarvan je verwacht dat deze beter past bij een betreffende ziekte, in dit geval diabetes 2. De verschillende uitkomsten vergelijk je niet alleen op de korte termijn maar ook op de langere termijn omdat ziektes als hart- en vaatziekten en kanker pas na jaren ontstaan. Nu is er in de aanpak van Keer Diabetes 2 Om geen controlegroep en elke wetenschapper weet dat je in dat geval niets hebt aan de conclusies van een interventie.

  4. Een belangrijke stap is het Gecombineerde Leefstijlprogramma. Naar aanleiding van het CooL programma van zorgverzekeraar CZ (http://www.zvweetjes.nl/?s=cool) zal NZa een beleidsregel vaststellen waardoor effectieve leefstijlprogramma’s die voldoen aan de voorwaarden van de zorgverzekering (https://www.zorginstituutnederland.nl/actueel/nieuws/2018/03/12/zorginstituut-geeft-meer-duidelijkheid-over-gecombineerde-leefstijlinterventies) vanaf 2019 vergoed kunnen worden vanuit de basisverzekering.
    CZ heeft onlangs als eerste zorgverzekeraars het inkoopbeleid GLI voor 2019 gepubliceerd
    https://www.cz.nl/~/media/zorgaanbieder/actueel/zorginkoopbeleid/zorginkoopbeleid-geintegreerde-leefstijlinterventie.pdf?revid=a7f46b8c-9ddd-4274-9495-29e4491ed393
    Geert van Hoof, medisch adviseur CZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.