Keuzevrijheid in medicatiemiddelen speelt een belangrijke rol in het bevorderen van therapietrouw. Patiënten die inspraak hadden in de keuze voor hun medicatie zijn tweemaal therapietrouwer dan patiënten die dit niet hadden. Dit stelt Nadine van Dongen, managing director van Patient Intelligence Panel (PIP Health).
Therapieontrouwheid kost de samenleving jaarlijks 2,4
Het gaat natuurlijk niet alleen om de keuze van het merk (neem ik aan) maar vooral doseerschema en impact op het dagelijks leven. Vanuit eigen ervaring verneem ik ook van patienten verschil in keuze. Zo moet het ene medicijn 1x per week toegediend, het andere 1x per 2 weken en de ander 1x per 4 weken. Vanuit de richtlijnen is er geen nadrukkelijk 1e keus middel, de patient daardoor (gemotiveerd) laten kiezen kan absoluut meehelpen in het verhogen van therapietrouw.
@Bill Therapietrouw wordt inderdaad niet bevorderd als je iedere drie maanden een ander merk, ander doosje, andere vorm en kleur van de medicijnen krijgt. Mensen die veel medicijnen moeten gebruiken raken in de war, maken fouten, worden er moedeloos van. Helemaal niet bevorderlijk voor de therapietrouw! en het gevolg van het inderdaad vermaledijde preferentiebeleid.
Bedenk wel dat het makkelijk beslissen en grijpen naar medicatie nog meer problemen opleveren!??
Mooi argument om het vermaledijde preferentiebeleid van de zorgverzekeraars de wacht aan te zeggen.