Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ongecontracteerde zorg: Keuzevrijheid versus betaalbaarheid

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie en Skipr. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het gevecht over de eventuele meerwaarde van ongecontracteerde zorg gaat dit jaar gewoon door. In veel nieuwe zorgpolissen zijn de vergoedingen voor ongecontracteerde zorg 10 tot 20 procent lager dan vorig jaar. Vijf van de elf restitutiepolissen – die alle zorgkosten vergoeden – zijn opgeheven per 1 januari.
Illustratie: Pluisproducties

Zorgverzekeraars willen al jaren de ongecontracteerde

Registreren

1 REACTIE

  1. Zonder de niet-gecontracteerde GGZ zat de GGZ nog veel verder op slot. Dat veel GGZ behandelaren er voor kiezen om niet-gecontracteerd te gaan werken is omdat de zorgverzekeraars menen op de stoel van de behandelaar te moeten gaan zitten en 1 jaar behandelen wel lang genoeg vinden. Dat hebben de behandelaren wel gemerkt wat dat doet met de patiënten toen ze nog bij gecontracteerde GGZ instellingen werkten die zich committeerden aan het mandaat van de zorgverzekeraars. Bijna elke GGZ behandelaar wil dolgraag dat de patiënt binnen een jaar weer het leven tegemoet kan treden zonder psychische ondersteuning, maar bij sommige patiënten duurt dat wat langer en daar willen ze de ruimte voor hebben. Dat heb je niet als gecontracteerde GGZ zorgaanbieder met een krap omzetplafond.
    Het causaal verband tussen hoge wachttijden en bemoeienis en krappe omzetplafonds door de zorgverzekeraars is al jaren duidelijk aanwezig.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.