Minister Klink wil wettelijk vaststellen hoe vaak en hoe lang ggz-organisaties patiënten mogen separeren. Hij zei dat in de Tweede Kamer.
De Kamer debatteerde vorige week over
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanDe Kamer debatteerde vorige week over
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Hou toch op!
Op befehl van politie zat ik van 7 tm 19 januari 2010 in isoleer. Kleren werden door politie van mijn lijf gescheurd,
Werd vol gespoten met haldol en andere troep.
Bij mijn protest vertelde men mij lachend voor controle igz zetten wij in het boek dat u zelf in de mengelezimmer wilde.
Na 12 dagen als junk op straat gegooid en mocht het verder opeens zelf uitzoeken.
Zwaar ziek bloed spuwen etc van
die drugs die ze me met geweld
toediende.
De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) moet transparanter worden, door kwaliteitsnormen voor verpleegkundige zorg vast te leggen en te onderzoeken of deze gehaald worden. Dat bepleit Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Goede zorg met zo min mogelijk dwang moet steeds het uitgangspunt zijn.
V&VN ziet voor verpleegkundigen voldoende mogelijkheden om ook patiënten met een complex ziektebeeld goed te verplegen met gebruik van zo min mogelijk dwang. Jan van Schilt, voorzitter van de vakcommissie GGZ van V&VN: “Met hulp van GGZ Nederland werken veel instellingen aan het verminderen van ‘dwang en drang’. Dit gebeurt vaak door verpleegkundigen. De eerste resultaten van deze projecten laten aanzienlijk minder separaties zien.”
Volgens de beroepsvereniging kan separeren overigens onderdeel zijn van goede zorg, mits weldoordacht ingezet. Daarvoor moet volgens heldere protocollen gewerkt worden. Randvoorwaarde is dat er voldoende, bekwame verpleegkundigen zijn om de noodzakelijke zorg te verlenen. Intensieve één-op-éénbegeleiding of het inschakelen van een crisisexpertteam zijn methoden om dwangmaatregelen te voorkomen.