IGJ gaat haar rol verbreden. Zo wil de inspectie stimuleren dat zorgaanbieders beter samenwerken, meedenken bij personeelstekorten en helpen de verduurzaming te versnellen. Bovendien komt IGJ meer op voor de individuele patiënt, de zorgmedewerker en diversiteit.
Dat staat in het Meerjarenbeleidsplan 2024-2027
Mooi, deze koerswijziging door de IGJ. Wel vraag ik me ten zeerste af waarom ‘duurzame zorg’ ook voor de IGJ binnen deze nieuwe koers een speerpunt wordt. Temeer, omdat bijvoorbeeld ook zorgkantoren hier verantwoording over vragen, veel organisaties de Green Deal hebben ondertekend en -last but not least- er van zorgorganisaties vanaf 1/1/24 aparte jaarlijkse verslaglegging over duurzaamheid wordt gevraagd die ook door accountants moet worden goedgekeurd. Die agenda die de IGJ wil opstellen op stelselniveau bestaat dus al op veel fronten. Mijn vrees is dat de registratielast en reeds bestaande overkill op onderdelen aan toezicht hierdoor wederom gaat toenemen. Oproep en advies aan IGJ: laat dit punt varen, werk mee aan vermindering verantwoording waar die niet nodig is. En: schoenmaker, blijf bij je leest….
Goed dat de IGJ bovenstaande redactionele interpretatie corrigeert. Handhaving blijft een wettelijke opdracht. Wel kan men zich afvragen of de formulering “op basis van deskundigheid” nog wel waar te maken is bij de huidige deskundigheid onder het personeel van de IGJ.
Wij publiceren inderdaad in december ons nieuwe meerjarenbeleidsplan. Daarin zijn menselijk, samen en duurzaam de centrale waarden. Afgestemd op de huidige ontwikkelingen binnen de zorg. Dat is echter geen koerswijziging en we gaan ook niet minder handhaven. We zetten onze bevoegdheden in als dat nodig is. Passend bij de situatie en op basis van deskundigheid. Handhaven is een onmisbaar onderdeel van ons toezicht. Zo kunnen we afdwingen dat organisaties en professionals die onder ons toezicht vallen de regels en afspraken naleven. Toezichthouden is onze kerntaak en dat is meer dan controleren op basis van wetten, regels en normen. Wij agenderen kwaliteit en veiligheid en stimuleren partijen om hun zorg te verbeteren. Uiteindelijk gaat het om de impact op de kwaliteit en veiligheid van de zorg en jeugdhulp.