Algemeen directeur van SEO Economisch Onderzoek Barbara Baarsma denkt dat kraamzorg uit het basispakket kan. Ook minister Edith Schippers zou met dit idee spelen en het Zorginstituut hebben gevraagd dit te onderzoeken.
SER-lid Baarsma zwengelt de discussie over
Het is geen grapje om een jaar langs kramzorg aan de verzekering betalen en na de bevaling een vreemde vrouw naar je huis komen, alles over u leven en u familie ziet en weten en in plaats van hulp krijig u mishandeling. Dar heeft met mijn familie gebeuren.
Voor ppep; dat heet solidariteit.
Daarnaast gaan de kinderen van nu straks jouw pensioen betalen, dus er een rem op zetten is niet wijs. Ook moeten we niet willen dat arme mensen minder kinderen krijgen dan rijken.
Ik heb nooit begrepen dat kraamzorg in het basispakket zit. Toch volstrekt logisch om zoiets in een aanvullende verzekering te stoppen? Dan hoeven 40-plussers daar ook niet aan mee te betalen. Bovendien is het geen ziekte. Bovenstaande argumenten snijden gewoon geen hout.
Wat een krankjorum argument dat zwangerschap een keuze is. Meestal wel tegenwoordig, maar waarom dan alleen de kraamzorg in het vizier nemen en niet de hele zorg rond moederschap? Vermoedelijk vanwege elitaire onderschatting van de functie die kraamverzorgenden in veel gezinnen heeft. Overigens is Nederland op basis van verdragen verplicht moederschapszorg kostenloos toegankelijk te houden en terecht.
Dit is kosten verleggen. Meer dan de helft van de Kraamzorgsters zal werkloos worden en dat brengt minstens 300 miljoen kosten met zich mee bij het UWV. Als Schippers hiermee instemt is ze niets anders aan het doen dan haar collega’s pesten, want die komen met een begrotingsprobleem te zitten. Om nog maar niet te spreken van het leed bij de individuele kraamverzorgster.
En mocht deze belachelijke maatregel doorgaan dan neem ik aan dat je reeds zwangerzijnden nog wel gebruik laat maken van de oude regels. Zij hebben er immers wel op gerekend. En hebben de non-emotionele gedachten die (de waarschijnlijk kinderloze) Baarsma heeft nog niet kunnen hebben.
Moeder en kind zorg zou voor iedereen vrij toegankelijk moeten zijn, geen financieel drempels. Dus kraamzorg zou in basispakket moeten blijven.
Teken de petitie om kraamzorg in de basisverzekering te houden!
http://www.kraamzorg.petities.nl
Als iedereen wel een aanvullende verzekering neemt voor kraamzorg is het macro-economisch effect nul, er vind slechts een optische verbetering plaats van de begroting. En dan zwijgen we nog over de woekermarges op aanvullende verzekeringen. Zelfs hun eigen vak moet je sommige economen nog uitleggen. Hoe veel economische schade levert het op als de familie moet bijspringen? Wat vinden de werkgevers ervan? Daar bezuinigen levert elders minder productie op.. op terreinen waar je het niet wil hebben. Dat krijg je er van als je economen iets over gezondheidszorg laat zeggen, echt geen greintje gezond verstand meer in sommige marktadepten. Klassiek voorbeeld van een econoom met onvoldoende verstand van zaken.