Voor minister Ernst Kuipers van VWS is het verminderen van het aantal SEH’s ‘absoluut geen doel op zich’. Concentratie van acute zorg binnen regio’s ziet Kuipers wel als optie. Dat blijkt bij het Kamerdebat op 24 februari over de acute zorg in Noord-Nederland.
Vier van de negen SEH’s in
Eindelijk neemt VWS het initiatief om het zorglandschap opnieuw in te richten met als doel een proces in gang te zetten waardoor de kwaliteitsverbetering van de zorgverlening structureel van aard wordt.
Natuurlijk dient dat in samenhang en in overleg plaats te vinden voor het draagvlak van de transitie.
Om de nodige verandering in gang te zetten ondersteun ik het idee om te beginnen de SEH’s aan de kwaliteitseisen te laten voldoen. Dat levert concentratie van de SEH’ op.
Ik ben voorstander die als Nedab te financieren zoals de brandweer. Dan komt er ruimte met een andere geldstroom vrij om ook de planbare zorg voor de complexere behandelingen te gaan te concentreren en te heralloceren met als doel kwaliteitsverbetering. MSB’s kunnen dan geleidelijk ontkoppeld worden van de ZHS lokaties en kan gewerkt worden aan de transitie naar een netwerkorganisatie. Het is tijd voor een deltaplan 2050 voor de zorg.
Namens Burgerinitiatief Herinrichting van de gezondheidszorg.
Ik begrijp niet waar het getal 9 vandaan komt. Ik werk in de regio Groningen Drenthe sinds 2004 en heb de verandering van het zorg landschap van dichtbij meegemaakt. Ik tel slechts 6 min of meer volwaardige SEH’s, namelijk OZG, UMCG, Martini, Assen, Treant en Isala Meppel. Delfzijl is 10 jaar geleden al gesloten. Refaja en Bethesda zijn sinds 2019 basis spoedposten waar je terecht kan voor eenvoudige kwetsuren, maar zeker niet opgenomen kan worden. Dus vier van de zes SEH’s hadden tegelijkertijd een time-out. Dan wordt de situatie toch wel een heel stuk nijpender als een patiënt alleen maar naar het UMCG in het noorden kan of Meppel in het zuiden.
De discussie focust zich naar mijn smaak teveel op de concentratie van hoog complexe acute zorg. Toen ik als een soort kwaliteitsfunctionaris moest bijhouden hoe vaak een hart infarct in het verkeerde ziekenhuis werd afgeleverd, betrof dat 0,5-1% op jaarbasis. Waar niemand over rept, maar wat wel essentieel is in het verhaal, is dat het sluiten van een SEH de facto betekent dat je de afdeling interne, longziekten, neurologie, cardiologie en kindergeneeskunde sluit. Immers 80-90% van de opnames van deze specialismen komt via de SEH. Dus als een patiënt zich meldt met kortademigheid kan hij alleen naar het regionale ziekenhuis, waar hij opgenomen kan worden. Aan een basis spoed post heb je dan niks.
Nu zeg ik niet dat concentratie persé verkeerd is. Het is woekeren met personeel en het is dure zorg. Maar je moet de discussie wel voeren met alle kaarten op tafel, zodat voor iedereen duidelijk is wat de consequenties zullen zijn. En wees voorzichtig met alle stromannentjes die dan met beroemde modellen komen hoe patiënt stromen zullen veranderen en hoeveel minder bedden er dan nodig zullen zijn, want de werkelijkheid is weerbarstiger. Belangrijk is om tegelijkertijd alternatieven te ontwikkelen zoals Pauline Terwijn omschrijft in de regio Boxmeer. Ook zij benadrukt dat acute zorg een keten is. Het is niet simpel sluiten van een SEH. Het is de zorg fundamenteel veranderen. Ik denk dat daar wat meer tijd en discussie voor nodig is om dat in goede banen te leiden.
-Waarom gaven 4 van 9 SEH’s in de regio Drenthe en Groningen aan dat ze van 17.30 tot 19.00, dus anderhalf uur, liever geen patiënten zouden opnemen . Dit had al lang moeten onderzocht worden . Er is simpelweg een probleem bij instroom van patiënten .Het kan niet waar zijn dat patiënten massaal tussen 17:30-19;00 h op de SEH gaan zich melden.
De oorzaak is al bekend bij alle betrokkenen bij de kwestie in de regio. Het ligt niet direct aan de patiënt zelf. Wanneer de dak van je slaapkamer lekt ga je eerste het gaat repareren in plaats van permanent in de woonkamer slapen en de slaapkamer sluiten.
-Het aantal time-outs op de SEH is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Anders moet je niet verwachten. Een emmer van 5 liter inhoud loopt snel over wanneer zijn capaciteit overschreden is. Sluiten van locaties en zorg concentreren op één locatie zonder uitbreiding in ruimte en personeel zorgt zoals te verwachten voor enorme drukte en lage kwaliteit waardoor incidenten kunnen gebeuren!!! Dit is wat wij vaak in de praktijk gaan terug zien wanneer alle huidige plannen worden ingevoerd. Het is een illusie om te denken dat bij het sluiten van bepaalde locaties dat je ook personeel meekrijgt in de open locaties. De zorg is lang niet aantrekkelijk voor zorgverleners en mensen kunnen zelf een switch maken in hun carrière of zelf starten als Zzp ‘er bij ( eigen ) werkgever. Zo gaan de kosten nooit omlaag in de zorg ! Il ne faut pas chercher midi á 14 heures zoals het franse spreekwoord zegt.
-Halvering SEH’s? Corona pandemie heeft ons geleerd dat elk bed in het ziekenhuis nodig was . Helaas moesten wij onze patiënten overplaatsen naar ons buurland terwijl COVID19 bij categorie basiszorg hoort en de beademing van de patiënt kon in elke ziekenhuis in Nederland, gewoon basiszorg.
Hoe was de situatie bij ons geweest als de huidige plannen allemaal ingevoerd waren en 1/3 van SEH ‘s bijvoorbeeld niet meer bestaat voordat corona pandemie uitbreekt ? Via welke route gaan de patiënten dan het ziekenhuis bereiken ?Je kunt niet op dat moment zomaar aan een ziekenhuis zonder SEH afdeling vragen om zijn deuren te openen en patiënten op te vangen. Het draait toch om de kwaliteit! Il faut rende á Caesar ce qui appartient á Cesar zoals het Franse spreekwoord ook zegt.
Wat patiënten maar ook politici moten begrijpen dat 80% van de zorg is basiszorg en de ander 20% is maar complexe zorg.
De (acute) basiszorg kan prima ingeleverd in elke ziekenhuis in Nederland , anders staan wij niet bekend als één van de beste zorgsystemen in de wereld. Of misschien moeten wij nu de situatie anders gaan kleuren zodra het verhaal van dit artikel 100% klopt!
-Betreft basisniveau acute zorg , ik pleit persoonlijk om de zorg per regio te laten organiseren. Laat de zorgverleners zelf met initiatief komen zodat meer draagvlak is . Niet elk ziekenhuis heeft luxe en middelen die Erasmus MC heeft. Dit moet niet de norm zijn voor elk ziekenhuis.
– Concentratie in ROAZ: Ik vroeg me af of wij in Nederland tien ROAZ regio’s nodig hebben. Nederland kan prima met maximaal 4 ROAZ’s die goed georganiseerd zijn en beter met elkaar communiceren. Dit is ook handig in tijd van crisis. Ik ben benieuwd of de ROAZ regio’s concentratie nog een kans krijgt binnen deze filosofie van concentratie? Hier kun je geld mee sparen zonder kwaliteit aan te tasten!
– Kwaliteitseisen aanscherpen: ik houd van kwaliteit en dit moeten wij gunnen aan elke patiënt in de wereld en in het bijzonder in Nederland. waarom laten wij in Nederland alleen de SEH ‘s van UMC’s open staan naast 1 topklinisch ziekenhuis per regio? Dit zou toch geweldig zijn! Twee vliegen in één klap: kwaliteit omhoog en kosten omlaag.