Het registreren van kwaliteit heeft vorig jaar een besparing opgeleverd van 20 miljoen euro. Dat concludeert DICA, het Dutch Institute for Clinical Auditing, in het jaarrapport over 2012. Bovendien toont DICA voor het derde jaar op rij aan dat de zorg voor patiënten met darmkanker is verbeterd door goede kwaliteitsregistraties.
Medisch specialisten slaagden er de afgelopen
Als DICA er nu graag wat ziekenhuizen als klant bij wil hebben, hadden ze moeten zeggen 200 miljoen besparing of 2 miljard; elk getal (positief of negatief) wordt geslikt in de zorg.
Nu blijkt dat Schippers en van Rijn (van Rijn was zelfs organisator) regelmatig dure dagtrips (zij noemden dat studie-congres) maakten en maken, betaald door zorgleveranciers (o.a. Philips) en zorgkantoren (VGZ, Achmea etc).
Niet schrikken; de bijdrage was 4000 (vier duizend ) euro per persoon!!
Dat is dezelfde zorgverzekeraar die de regels van van Rijn moet volgen: aan mijn hoela.
Slaap maar lekker door. Wat erg voor de patient.
Leveren 20 miljoen besparing op ? ? voor wie ? ? Het faillissement van een ziekenhuis levert 40 miljoen ( de schulden ) besparing op . Voor wie ? ? Al die tob-bestuurders leveren miljarden op ! ! Hier weet ik wel voor wie !
Jammer maar dat zeg ik in deze rubriek al jaren en jaren en jaren. Maar om met adje rem te spreken: daar zitten wat leeghoofden tussen de bestuurders.
En er is decennia lang geen behoefte geweest aan kwaliteit, efficiency en voorkomen van verspillingen WANT DAN GOOIDE MEN HET TARIEF/PREMIE GEWOON OMHOOG.
Nu het MOET kunnen ze het wel en is Dutch Institute for Clinical Auditing (voor heel heel veel geld) net zo ver als ik 10 jaar geleden.
Wat jammer, maar nog veel jammer voor de patient
DICA is afhankelijk van subsidies die bedoeld zijn om de kwaliteitsverschillen transparant te maken. DICA belooft veel maar levert vrijwel niets op dat vlak. De financiering zou daarom wel eens kunnen opdrogen.
Nu stelt DICA dat de kosten dalen en de kwaliteit toeneemt door haar werk, en de evaluatie werd gefinancierd met eigen middelen. Het is de vraag hoe lang de financiers dit nog willen geloven.