Het voortbestaan van een zorginstelling hangt sterk samen met de denkwijze over kwaliteit. Volgens kwaliteitsgoeroe Donald Berwick is kwaliteitsmanagement de beste route naar kostenbeheersing.
Dring complexiteit, administratieve lasten en verspilling
Helemaal mee om de caseload overhead en het salarisniveau drastisch terug te brengen, met voorwaarden dat administratie/registratie eenvoudiger worden en dat de financier een geijkt percentage stelt van 15% overhead als limiet!
Dit kan bereikt worden door aanvullende bepalingen op te nemen in budgetafspraken. De laatste 20 jaren is zorgbudget verdamp aan losbollig management en vriendjes management op sleeptouw nemen en activiteiten doen die niets uitstaan met zorgverlening. We moeten meer respect en durven in NL. Zorg is Zorg, Markt is Markt. Als hierover een definitie is gemaakt. Gaat het sturen op budget een stuk eenvoudiger!
Ik weet het niet. Het is maar een fragment uit een langer betoog, maar toch. 65% van de zorgkosten zijn salarissen. Ik vind kosten en kwaliteit lastig met elkaar in relatie te brengen. Oorzaak en gevolg. En laten we wel wezen: Berwick zelf hakt al lange tijd met dit bijltje. Eerdere paradigma’s en stellingnames van hem hebben nog niet de heilige graal doen vinden. De prediker kan nog lang aan het prediken blijven, lijkt me.
Helemaal eens met Berwick. Het probleem is echter dat onze lieve overheid met doorgeslagen wet- en regelgeving, instellingen en zorgaanbieders tegenwerkt waardoor:
Complexiteit, administratieve lasten en verspilling toenemen en de kwaliteit afneemt. Tegelijkertijd is innovatie dan niet meer mogelijk.
Ik begrijp heel goed dat de overheid dat niet zo bedoelt heeft, maar helaas zo werkt het wel uit.