Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Leefstijlgeneeskunde: nodig voor fundamentele omslag in de zorg

Op 4 april vergadert de Tweede Kamer met minister Bruins over ontwikkelingen in de curatieve zorg. De kersverse onderzoeksresultaten over de omkeerbaarheid van diabetes type 2 zijn voor 21 artsen, wetenschappers en publicisten aanleiding om een tot nu onderbelichte ontwikkeling onder de aandacht te brengen: leefstijlgeneeskunde. Schattingen van de financiële winst van deze resultaten variëren van 3 tot 10 miljard euro op jaarbasis.
Leefstijlgeneeskunde
Zorgbestuurders: kijk ook eens naar de kantine binnen uw eigen organisatie. Anders blijf je dweilen met de kraan open’, dat stelt TNO-consultant Hanneke Molema.

Het programma Keer Diabetes2 Om is

Registreren

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het valt me op in de vele publicaties die de afgelopen maanden zijn verschenen over ‘leefstijlgeneeskunde’ met geen woord wordt gerept over het CooL programma van zorgverzekeraar CZ (http://www.zvweetjes.nl/nieuws/samenvatting-cool-project-cz/) dat aan de basis heeft gestaan voor het addendum van het Zorginstituut over de GLI:
    https://www.zorginstituutnederland.nl/actueel/nieuws/2018/03/12/zorginstituut-geeft-meer-duidelijkheid-over-gecombineerde-leefstijlinterventies.
    Binnenkort zal de NZa de beleidsregels publiceren waardoor het mogelijk wordt om vanaf 2019 leefstijlprogramma’s uit de basisverzekering te vergoeden.
    Geert van Hoof, medisch adviseur CZ

  3. Prima dat de hier meer aandacht voor komt, maar dit heet toch al lang primaire preventie, GVO of Health Education. Het probleem is inderdaad dater geen ‘businessmodel’ in zit: verzekeraars zijn zeer terughoudend met financiering van preventie omdat de baten al snel bij de concurrent terecht komen in het marktmodel. De gelabelde S1 gelden die voor wijkverpleegkundigen in de ZVW waren vastgelegd voor preventie zijn ook snel onder druk van de verzekeraars in de lump-sum terecht gekomen en worden nu vrijwel niet meer gebruikt, zo vertellen mij wijkverpleegkundigen in het Zichtbare Schakel project (ZonMw). Het is natuurlijk veel logischer de leefstijlgerichte preventie toe te passen vóórdat de diabetes optreedt. Die kan dan nog wel teruggedrongen worden , maar dat geldt niet voor de vaatschade of kanker die door ongezonde leefstijl al is ontstaan. We hebben het dan nog steeds over ongeveer de helft van alle doodsoorzaken in Nederland. Leefstijlgeneeskunde is daarmee een ‘contradictio in terminis’ in mijn beleving en ik ben bang dat dit gaat concurreren in de ‘markt’ met de echte leefstijlgericht preventie, die nog steeds minder dan 1% van de zorguitgaven krijgt. Ga daar eerst maar eens wat aan doen…
    Drs. med. Bauke Aalbers, epidemioloog, Hogeschooldocent Preventie in de Zorg (al 35 jaar)

  4. Laat ik voorop stellen dat ik tegen het gebruik van medicatie ben.
    Op 1 augustus kwam ik bij mijn huisarts en heb me laten prikken voor het meten van de bloedsuikerwaarde. Die bleek 6,9 bij een lichaamsgewicht van 97 kg. Randje ouderdomssuiker volgens mijn huisarts. Ik schrok daar erg van. Ik had daarvoor al veel gelezen over het gebruik van geraffineerde suikers, pasta’s etc. Ik heb toen de geraffineerde suikers, brood en pasta’s laten staan en 3 maanden geleefd op gezonde voeding en ben meer gaan lopen ipv de auto te stappen. Mijn lichaamsgewicht daalde in 3 maanden tijd naar 86 kg en mijn bloedsuikerwaarde naar 5,7 Het blijkt dus te werken. Ik ben recent in het radioprogramma van Radar met het idee gekomen de suikertaks in te voeren(dit idee bestond al eerder las ik later) Het is onbegrijpelijk, waarom er nog steeds allerlei snoep en frisdrankvarianten in de bonus zijn en ik voor een potje natuurlijke jam bij het reformhuis 3,50 moet betalen. De natuurlijke producten moeten goedkoper(middels subsidie via de inkomsten van de suikertaks) en de slechte suikerhoudende, zoetstofhoudende produkten, snacks en chips en fastfood moeten extra belast worden. Inmiddels ben ik nog steeds op gewicht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.