In het eerste nummer van Zorgvisie tech, voorheen Zorgvisie ict, is het coververhaal gewijd aan de strijd op de epd-markt. Het interview is met Atul Gupta, als jonge arts gegrepen door beeldgestuurde behandeling, die zijn kennis en ervaring nu inzet bij Philips. Verder hoe big data tot betere diagnostiek en behandeling bij Alzheimer kan leiden, Europese e-healthontwikkelingen voor de ouderenzorg, 3D-printen en meer ’tech’-artikelen.
De Europese Commissie steekt jaarlijks tientallen miljoenen euro's in Active and Assisted Living (AAL) om de uitdaging van een stijgende levensverwachting en dubbele vergrijzing het hoofd te bieden.
Geprinte hartkleppen, protheses, het lijkt alsof we alles mogen verwachten van 3D-printen. Maar hoe ver zijn we eigenlijk met deze technologie? Lars Brouwers, chirurg in opleiding: ‘Dankzij de 3D-printer kunnen we operaties beter uitvoeren.’
Ict is niet meer weg te denken uit de zorg. Dat schrijft Eddy van de Werken, productmanager bij Centric en voorzitter van OIZ, in Zorgvisie tech magazine.
Goede apps worden lang niet altijd veel gebruikt. Dat kan veranderen als een digitale toepassing in kwaliteitsstandaarden van zorgverleners komt. App-bouwer Petra Hoogendoorn en het National eHealth Living Lab proberen die route te plaveien.
Te veel instellingen zweven rond de nullijn en dat is ongezond, schrijft Jan Christiaan Huijsman, strategisch adviseur digitale zorg bij Zilveren Kruis. Organisaties zijn volgens hem gevangenen geworden van ict-systemen die alleen de status-quo ondersteunen. 'Het is haalbaar om een nettomarge van 3 à 4 procent te realiseren door je bedrijfsvoering aan te pakken.'
Onderzoeksinstituut BReIN creëert een digitale infrastructuur met een enorme rekenkracht voor het bewerken van big data in de gezondheidszorg. Daarmee zoekt het nu naar een betere diagnostiek van Alzheimer. Misschien wijst dat ook de weg naar een werkzaam geneesmiddel.
De Amerikaanse radioloog Atul Gupta is Chief Medical Officer Image Guided Therapy bij Philips. Minimaal invasief behandelen is zijn specialisme. 'Je kunt steeds meer kwijt op de punt van een sliert spaghetti. Alles wat je maar nodig hebt voor een diagnose of een behandeling.'
Hoofdredactioneel commentaar door Simon Broersma over het slechte image van het epd.
De goede en slechte kanten van Epic en ChipSoft, deel 1.
Deel 2 van het coververhaal over de strijd om de epd-markt.