Zorgvisie ict magazine nr. 4, 2019

    Zorgvisie ict magazine, nr. 4 2019
    Foto: Allard de Witte

    Behalve het coverinterview met Laurens van der Tang, ceo van VitalHealth, artikelen over de ervaringen van klinische onderzoekers met een jaar AVG, over de hogere eisen aan digitale authenticatie in de zorg en over de inzet van het digitale consult om huisartsen te ontlasten. Verder een driestappenplan voor digitale zorgverlening, hoe revalidatie wordt geoptimaliseerd met behulp van AI en hoe geavanceerd de medische beeldvorming al is. In Uitgelicht: het succes van HartWacht verdient navolging. Daarom uitleg hoe je zo’n programma ontwikkelt.

    Columnist van Zorgvisie ict magazine

    Column Johan Vos: Ik zeg: (mee)doen!

    Het plan is goed. De reden ervan is duidelijk. De verleiding is maximaal. En er dreigt zelfs straf als je niet mee doet. Een uitgelezen kans voor iedereen om mee te doen. Of toch niet?

    Met behulp van sensoren in de sandaal kan revalidatie na een heupoperatie geoptimaliseerd worden.

    Slimme sensoren maken zorg beter

    Internet of Things, ofwel slimme voorwerpen die verbonden zijn met het internet, kunnen een bijdrage leveren in de zorg. ‘Er lopen al veel projecten die gebruikmaken van sensoren’, vertelt traumachirurg Taco Blokhuis.

    Laurens van der Tang, ceo Vital Health

    Laurens van der Tang: ‘De fragmentatie in de zorg-ict is enorm’

    Hij begon op een zolderkamer met het bedrijf dat inmiddels is overgenomen door Philips. Laurens van der Tang, ceo VitalHealth: ‘We slaan onze vleugels uit in Europa, maar houden toch een bepaalde eigenheid.’ Er blijven zorgen, bijvoorbeeld over de ontwikkeling van standaarden en de rol van de AVG.

    De consument hecht waarde aan de vertrouwde relatie met de eigen arts

    Digitale dokter, dichterbij dan je denkt

    De zorg in Nederland is goed geregeld. Zo goed dat digitalisering soms minder urgentie heeft dan in het buitenland. Hoe kunnen we toch het optimale halen uit de nieuwe technologie? Een plan in drie stappen.

    Aidence

    Radiologie koploper met nieuwe technologie

    Medische beeldvorming brengt met steeds geavanceerdere technieken het lichaam van de patiënt in kaart. Het is essentieel voor medisch specialisten tijdens diagnosevorming. De stappen naar volwassen ziekenhuisbreed beeldmanagement.

    praktijkvariatie borstkanker, universiteit twente, iknl

    Informatie in stukjes op maat

    Sinds mei dit jaar kunnen borstkankerpatiënten die een borstbesparende operatie in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop moeten ondergaan, de app Anna Zorg(t) downloaden. De app geeft de patiënten belangrijke informatie over het onderzoek, de operatie, revalidatie en de nazorg.

    Simon Broersma

    System says yes

    Nog te vaak is ICT de beperkende factor in de zorg. Verplichte communicatiestandaarden moeten hier verandering in brengen.

    Columnist Zorgvisie ict magazine

    Column Jan Christiaan Huijsman: Betaalbare en duurzame platformen realiseren

    'Juiste Zorg op de Juiste Plek' vraagt om andere vormen van samenwerking en nieuwe digitale netwerken en informatiestromen. Wat te doen als zorgaanbieder met beperkte investeringsruimte en de opdracht tot Juiste Zorg op de Juiste Plek?

    HartWacht

    Patiënten en verzekeraars blij met HartWacht

    Minder ziekenhuisopnames, spoedbezoeken en ritten met de ambulance. Dat zijn de meetbare resultaten van het telemonetoringprogramma HartWacht. Betrokkenen bij verzekeraar Zilveren Kruis en ict-leverancier Luscii leggen uit hoe je zo'n programma ontwikkelt.

    Digitaleinfrastructuur660

    Hulpmiddel voor overbelaste huisarts

    Huisartsen en andere zorgverleners in de regio Eindhoven bundelen hun ict-infrastructuur. Digitalisering als remedie tegen personele schaarste, groeiende werkdruk en om continuïteit van zorg te garanderen.

    Bob van Os, programma- manager eID bij Nictiz

    ‘Elektronische identificatie moet naar hoger plan’

    De Europese Verordening (eIDAS) en de Nederlandse Wet Digitale Overheid (WDO) die naar verwachting op 1 januari 2020 in werking treden, regelen dat patiënten veilig, toegankelijk en betrouwbaar kunnen inloggen bij zorgdienstverleners met zogeheten elektronisch identificatiemiddelen (eID). De ins en outs uit van eID's.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.