Zorgvisie magazine nr. 2, 2025

    Foto: Paul Tolenaar

    Sam Schoch, bestuurder van GGZ Rivierduinen, ligt wakker van de groei van de zorgconsumptie in de jeugdzorg. “Als de vloedgolf de ggz gaat instromen, loopt de ggz vast.” | Jeugdzorgaanbieders worden liever kleiner dan groter | De ongemakkelijk Europese koers van Agema voor digitale zorg | Van den Oever waarschuwt: aantal zorgmedewerkers dat met pensioen gaat wordt onderschat | Financiële onzekerheid bij ggz-aanbieders | Kinderboerderij boekt succes met alternatief voor jeugdhulp | Lees meer…

    Kunst | De zorg van het verleden, heden en de toekomst

    Vanaf mei gaat een foto-expositie het land in, met beelden van de ouderenzorg en welzijn, uit het verleden, heden en de toekomst. De expositie toont de grote veranderingen die de medewerkers de afgelopen decennia hebben meegemaakt. De foto's openen het gesprek over waar ze naartoe bewegen, wat dat van hen vraagt en ook hoe de liefde voor het werk en de medemens onveranderd is gebleven.

    Redactioneel: Zorgen over de cruciale ggz

    “De ggz is een sector waar weinig liefde naar uitgaat”, zegt bestuurder Sam Schoch van GGZ Rivierduinen, in Zorgvisie magazine, nr. 2/2025. Hij wijt dat aan het feit dat er nog steeds een taboe rust op mentale klachten. En dat, samen met de schaarste aan goed geschoold personeel, zou de oorzaak zijn van de veel te lange wachtlijsten in de ggz. Maar als er één sector is die erin is geslaagd om taboes te doorbreken, dan is het de ggz wel, schrijft hoofdredacteur Pierre de Winter in zijn redactioneel commentaar.

    Jeugdzorgaanbieders worden liever kleiner dan groter

    De jeugdzorgsector heeft het zwaar. Vooral de grote aanbieders moeten alle zeilen bijzetten. De budgetten kunnen niet nog een keer verdubbeld worden. Er wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar de Hervormingsagenda Jeugd.

    De ongemakkelijk Europese koers van Agema voor digitale zorg

    Over tien jaar moet de omslag naar een toekomstbestendig gezondheidsinformatiestelsel gemaakt zijn. Hoe die toekomst eruitziet, staat beschreven in een Nationale Strategie. Wat opvalt is dat die enerzijds de financiële verwachtingen tempert en anderzijds koerst op een Europees kompas. Een onwennige gewaarwording voor minister Agema van de uitgesproken anti-Europese PVV.

    Financiële onzekerheid bij ggz-aanbieders

    Ggz-aanbieders konden begin dit jaar tijdelijk geen facturen declareren uit angst voor schending van het beroepsgeheim. Van de Autoriteit Persoonsgegevens mocht er geen DSM-informatie op staan, terwijl zorgverzekeraars die informatie nodig hebben om te kunnen uitbetalen. Op 21 januari werd een akkoord bereikt over dit probleem.

    Contact op het moment dat het ertoe doet

    Patiënten zijn liever thuis dan in het ziekenhuis. Technologie kan patiënt en ziekenhuis steeds vaker helpen om dat voor elkaar te krijgen. Vier initiatieven brengen dit al in de praktijk.

    Sam Schoch: ‘Lichte zorg kannibaliseert zware ggz’

    De ggz heeft van alle zorgsectoren verreweg de moeilijkste uitdagingen, vindt Sam Schoch, bestuurder van GGZ Rivierduinen. Schoch, tevens IZA-onderhandelaar zorgfinanciering voor de Nederlandse ggz, ligt wakker van de groei van de zorgconsumptie in de jeugdzorg. “Als de vloedgolf de ggz gaat instromen, loopt de ggz vast.”

    Te vroeg gejuicht

    Na veertien jaar systeemapenkooien leek het afgelopen zomer zover: dankzij een nieuwe betaaltitel kunnen specialisten ouderengeneeskunde tijdelijk eerstelijnszorg overnemen. In 2025 blijken zorgverzekeraars echter alleen zorg van de vier MESO-praktijken in te kopen.

    Stephanie Klein Nagelvoort: ‘Je moet de kleine stapjes voorwaarts blijven zien’

    Een wandeling op het strand van Scheveningen met Stephanie Klein Nagelvoort, internist, hoogleraar en vicevoorzitter van het UMC Groningen. Haar missie: de verbinding leggen tussen wat technologisch mogelijk is en dat waar de praktijk van de zorg om vraagt. Een gesprek over transformationeel én persoonlijk leiderschap.

    Onderzoek

    Wijze raad: Toezichthouders steeds minder transparant

    Na bestudering van jaarverslagen concluderen Judith Godschalx en Walther van Mook dat de toezichthouders van ziekenhuizen steeds minder transparant zijn over zichzelf.

    ‘AI is ondersteunend, niet leidend’

    Al tijdens haar geneeskundebachelor startte Sara Ben Hmido (21) met haar onderzoek naar een AI-model dat chirurgische complicaties voorspelt. Eén jaar na dato is het voorspellingsmodel live en een wereldprimeur. “Deze aanpak verhoogt de patiëntveiligheid en verlaagt de zorgkosten.”

    Jeroen van den Oever, Fundis

    Van den Oever waarschuwt: aantal zorgmedewerkers dat met pensioen gaat wordt onderschat

    De personeelstekorten worden nog groter dan we denken, denkt scheidend ActiZ-bestuurslid Jeroen van den Oever. Dat komt doordat de populatie oudere medewerkers die binnenkort met pensioen gaan, binnen de werkende groep zorgmedewerkers, abnormaal groot is. 

    Maartje de Jong, advocaat en partner zorg

    Opinie | Overregulering dreigt door nieuwe wet integere bedrijfsvoering

    De Wet integere bedrijfsvoering zorg (Wibz) zal aanzienlijke gevolgen hebben voor de zorgsector. De administratieve lasten zullen bijvoorbeeld toenemen. Of de wet impact zal hebben op de toetreding van private equity, is zeer de vraag, schrijft advocaat Maartje de Jong.

    Revalidatierobot voor ouderen stuit op stugge wetgeving

    Onderwijsinstellingen en organisaties zonder winstoogmerk zouden een uitzondering moeten krijgen voor Europese wet- en regelgeving die innovatie in de zorg tegenhoudt. Dat zegt Margo van Kemenade, associate lector Robotica bij Inholland. Zelf ziet ze veelbelovende robotica voor revalidatie in de ouderenzorg vastlopen in de stroperige regels.

    Kinderboerderij De Veenweide alternatieve trajecten jeugd

    Kinderboerderij boekt succes met alternatief voor jeugdhulp

    Het is geen zorg en ook geen hulpverlening. Met de alternatieve trajecten jeugd biedt Balans kinderboerderij De Veenweide kwetsbare kinderen en tieners net dat beetje ondersteuning waardoor zij geen zware specialistische jeugdhulptrajecten meer in hoeven. Soms is jeugdhulp zelfs helemaal niet meer nodig.

    Annemiek Rutters van Alrijne: ‘We schieten door alle zorgplafonds heen’

    Een van de eerste bevindingen van bestuurder Annemiek Rutters van Alrijne is dat het ziekenhuis de afgelopen jaren door de met zorgverzekeraars afgesproken volumeplafonds heen schiet. Ondanks passende zorg. 'De boel staat onder druk.'

    LUMC, Douwe Biesma,

    Opinie | Vaker en korter opleiden voor up-to-date kennis

    Kennis veroudert snel. Dertig jaar teren op zes jaar leren is een illusie. Nieuwe vormen van diagnostiek en behandeling krijg je echt niet in de vingers door alleen congressen te volgen. Daarom zou je volgens Douwe Biesma, bestuursvoorzitter van het LUMC voor een langere periode terug moeten naar een opleidingsinstituut.