Ria Stegehuis: ‘Ziekenhuizen gaan er met IZA-geld vandoor’ | De innovatie: Naaldloos injecteren met lasertechnologie | Dit is de stand van zaken voor ziekenhuis-zbc’s | Wethouder Amsterdam waarschuwt voor boemerangbeleid jeugdzorg | Essay: Het zorgstelsel is toe aan groot onderhoud | Stephan Valk is niet de man met de stormram, maar weet alles over regeldruk | Netwerkcentrum helpt drempels bij transculturele psychiatrie te overwinnen
De zorg gedijde decennialang op het verdelen van verantwoordelijkheden. De zorgakkoorden en transities vragen echter om gedeeld leiderschap en grenswerkers. Dat stelt bijzonder hoogleraar Wilma van der Scheer. Zij deelt zes kenmerken over de leider van de toekomst.
Nadenken over de toekomst was afgelopen week de rode draad in de agenda van Jannie Riteco, bestuurder van Zorggroep Almere. In Almere komt de vergrijzing weliswaar later op gang dan in de rest van Nederland, maar omdat de stad zo hard groeit, zijn de zorgen over de toegankelijkheid van de zorg niet minder.
Niet concurreren, maar samenwerken was het adagium de afgelopen jaren. Toch is concurreren precies wat sommige ziekenhuizen nu juist doen. Niet met elkaar, maar met de zelfstandige behandelklinieken (zbc's).
De introductie van de Network and Information Security Directive (NIS2-richtlijn) als opvolger van de eerste Europese NIS-richtlijn heeft aanzienlijke implicaties voor zorginstellingen in Nederland. Deze nieuwe richtlijn geldt namelijk niet alleen voor sectoren die al onder de eerste richtlijn vielen, maar omvat ook nieuwe sectoren, waaronder de gezondheidszorg.
Om groene initiatieven een boost te geven, werkt de Noordwest ziekenhuisgroep sinds kort met een shared savings-constructie. “Als raad van bestuur willen we goede ideeën water geven en groot maken”, vertelt bestuurder Jurgen Sernee. De afgelopen paar jaar is duurzaamheid een belangrijk strategisch thema geworden voor het Noord-Hollandse ziekenhuis.
Dit jaar begonnen al vijf ziekenhuizen een eigen ‘zbc'. Nog voor de zomer komt er een zesde. Met aparte vleugels in het gebouw, nieuwe locaties of deels in samenwerking met een zelfstandige kliniek. Zo proberen bestuurders het vertrek van steeds meer patiënten naar zbc's tegen te houden.
Een flinke reorganisatie moet er komen. Niet van de zorg, niet van het zorglandschap, maar van het zorgstelsel. Want het stelsel is goed ziek. De ziekte heet prestatiebekostiging en is uitgezaaid tot in alle haarvaten. Slechts een rigide aanpak kan soelaas bieden.
Met een recordaantal geneesmiddelentekorten valt het maatschappelijk niet uit te leggen dat de zorg jaarlijks voor meer dan 100 miljoen euro aan ongebruikte medicijnen weggooit. Dat stelt assistent-professor en onderzoeker Charlotte Bekker (33) in de serie Jong Talent. Om de verspilling een halt toe te roepen, startte zij vanuit Radboudumc een programma naar heruitgifte van dure oncolytica.
Ggz-zorg bij mensen met een migratieachtergrond vraagt om een specifieke aanpak. Het Netwerkcentrum Transculturele Psychiatrie van Dimence richt zich op passende zorg bij een brede groep patiënten; vluchtelingen, ongedocumenteerden, eerste en tweede-generatiemigranten. “De culturele verschillen en het verhaal van de migratie spelen een belangrijke rol bij de behandeling”, zegt psychiater Erik van Twillert.
Zorgverzekeraars gebruiken slechts op kleine schaal kwaliteitsdata van ziekenhuizen om hun klanten beter passende zorg te bieden, terwijl ze via declaratiegegevens een schat aan informatie bezitten. De reden? Angst voor privacywetgeving. Experts laten weten dat die angst ongegrond is.
Wethouder Marjolein Moorman presenteert haar ideeën over hoe de jeugdzorg in de regio moet worden georganiseerd. Zij werkt onder meer aan een lumpsumbekostiging voor aanbieders van aanvullende jeugdhulp.
Het is veiliger, patiëntvriendelijker en zorgt voor minder afval en verspilling. De Twentse start-up FlowBeams wil zorgen voor een zorg-game changer, met haar naaldloze injecties op basis van lasertechnologie. De Europese subsidie van 2,5 miljoen die begin dit jaar werd toegekend is een mooie duw in de rug.
De burger moet meer betrokken worden bij beleid om goed samen te leven en voor elkaar te zorgen. Er zijn al diverse initiatieven die de maatschappelijke binding versterken én domeinoverstijgende samenwerking – nodig voor complexe hulpvragen – mogelijk maken. Helaas lopen deze initiatieven nu nog vaak aan tegen financiële schotten, belemmerende regels, risicomijdende bestuurders en onzinnige verantwoordingsplichten. Dat moet én kan anders.
Begonnen als plan van de universitaire ziekenhuizen om de zorgdata in Nederland eindelijk te laten stromen, vindt CumuluZ steeds meer steun. Digizorg in de regio Rijnmond en Zorgviewer in het Noorden zijn de meest vooruitgeschoven pionnen. Daar wordt het grondwerk gedaan voor een lang en uitdagend traject dat binnen tien jaar tot landelijke databeschikbaarheid moet leiden.
Espria-voorzitter Ria Stegehuis is groot voorstander van het integraal zorgakkoord (IZA), maar vindt de aanvraag een uitermate moeizame exercitie waarin zorgverzekeraars eindeloos om KPI’s vragen. Tot haar teleurstelling ziet ze vooral ziekenhuizen door de snelle toets van het IZA komen.