Het coverinterview is deze keer met Helen Mertens en Anniemie Schols, respectievelijk de voorzitter en vice-voorzitter van het MUMC+. Zij willen samenwerken in de regio om de gezondheidsverschillen onder de Limburgse bevolking te verkleinen.
Verder een interview met Stefan Valk. De bestuursvoorzitter van Parnassia voerde drie rechtszaken. Hij vertelt wat zoiets met de organisatie doet.
De tijd dat een commissariaat een erebaan was, is allang voorbij. In toezicht gespecialiseerd advocaat Erwin Bos raadt dan ook aan om goed na te denken voordat je een functie als commissaris aanvaardt, ook al vanwege kwesties van aansprakelijkheid.
Voor het eerst is een al uitgegeven medicijn onder strikte voorwaarden van de apotheek heruitgegeven aan een andere patiënt. Het gaat om meerdere verpakkingen van het prostaatkankermedicijn Zytiga, met een totale waarde van 9000 euro.
Een rechtszaak voeren om zorg te kunnen blijven leveren, is geen pretje. Wat doet dat met je organisatie? Wat levert het op? Stephan Valk, bestuursvoorzitter van de Parnassia Groep, voerde de afgelopen twee jaar drie grote rechtszaken – en won ze allemaal. ‘Het is niet fijn, maar het moet gebeuren.’
Corona hakte erin bij Cordaan. Nu ziet bestuursvoorzitter Godfried Barnasconi aan sommige afspraken in zijn agenda dat de crisis bepaalde noodzakelijke ontwikkelingen een zetje heeft gegeven.
Twintig jaar was Gwen Vuurberg toen ze op een dag buikpijn kreeg die niet overging. Op een echo was iets te zien op de alvleesklier. Dat kan niet, zei de arts, je bent geen vijftig. Het kon dus wel. Vuurberg had een tumor.
Op 1 januari 2022 treedt de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking. Advocaat Dieuwke Hooft Graafland omschrijft in de rubriek Terecht in Zorgvisie magazine in een notendop enkele actiepunten die daar uit voortvloeien.
Patiënten en hulpverleners verstaan onder bezuinigen op de zorg iets anders dan beleidsmakers. Een kwestie van verschillende perspectieven, leggen Xander Koolman en Bram Wouterse uit.
De coronacrisis leert dat zorgaanbieders meer bereiken met samenwerking dan met marktwerking. Het Maastricht UMC+ leidt de inzet op gezondheid en preventie in Limburg. ‘Het lukt alleen als we samen de schouders eronder zetten’, zeggen de bestuurders van het MUMC+.
Duurzaamheid krijgt een steeds belangrijkere plek in het zorginkoopbeleid van zorgverzekeraars. De aandacht van individuele zorgaanbieders voor de Green Deal Duurzame Zorg is echter gering. ‘Bestuurders, artsen en verzekeraars beseffen niet wat ons te wachten staat.’
De overname van de Zeeuwse zorgaanbieder Arduin door 's Heeren Loo leidde dit jaar tot Kamervragen. Die ophef past in de traditie van de eigenzinnige organisatie, die streed voor inclusie van mensen met een beperking.
Sinds een jaar of twintig probeert de Nederlandse overheid ziekenhuizen zo ver te krijgen hun zorg doelmatiger in te richten. Maar 'het veld' heeft daar zo zijn eigen ideeën over. Verslag van een strijd die nog lang niet gestreden is.
De roep in de politiek om alle specialisten in loondienst te nemen krijgt steun van juristen. Zij zien geen belemmering om dit bij wet te regelen. De Federatie Medisch Specialisten voorziet chaos.
Er moet iets gebeuren met de jeugdzorg. Gemeenten hebben structureel een financieel tekort en de wachtlijsten lopen op. Na het advies van de stuurgroep-Sint publiceerde het Nederlands Jeugdinstituut zijn position paper. Belangrijkste boodschap: een stelselwijziging gaat niet helpen.
In de rubriek Nieuw bloed spreken we met leidinggevenden in de zorg die uit een andere sector komen, bijvoorbeeld uit het bankwezen of de sportwereld. Wat valt hun op? En wat zijn de verschillen en uitdagingen?
Het einde van de coronapandemie lijkt voor de Nederlandse samenleving in zicht. Er sluimert echter al een nieuwe crisis: de zorgcrisis. Een crisis die gaat over vergrijzing, oplopende zorgkosten en arbeidstekorten.