Zorgvisie magazine nr. 5, 2024

    Fotografie: Paul Tolenaar

    Groot interview met algemeen directeur ziekenhuis Bernhoven, Freek Korver: “Ik wist dat hier het vertrouwen hersteld moest worden” | Hoe commerciële huisartsenketen Co-Med tot een faillissementsaanvraag kwam | De dringende noodzaak voor waardegedreven bekostiging ontbreekt | Waarom ontbreekt de financiering voor preventie? | Interview met Maurice van den Bosch: “Geef patiënten de mogelijkheid om op basis van uitkomsten te beslissen” | Jong talent Daphne Raad onderzoekt effectieve voorlichtingsconcepten voor een gezonde leefstijl | En meer…

    Pgo-ommezwaai VWS: ‘Pure kapitaalvernieting’

    De uitrol van de persoonlijke gezondheids-omgevingen (pgo's) waarmee Nederlanders zelf over hun zorggegevens kunnen beschikken, sleept zich al jaren voort. In een poging voor een stroomversnelling te zorgen, gooit VWS het roer om, maar dat brengt samenwerkende zorgorganisaties in de Achterhoek in de problemen.

    Grens aan groei zbc’s komt in zicht

    Zilveren Kruis maximeert de hoeveelheid zorg die zelfstandige behandelcentra (zbc's) mogen leveren. Niet alleen vanwege een mogelijk tekort aan personeel in het ziekenhuis, maar de zorgverzekeraar zet ook bij een deel van de zbc's vraagtekens over hun passende zorg.

    Breng deze HR-oplossingen direct in de praktijk

    Voor de Nationale HR Zorg Award zijn vijf zorgorganisaties geselecteerd die creatieve oplossingen hebben bedacht voor het personeelstekort. Op 4 juni is de winnaar bekendgemaakt. Omdat alle oplossingen makkelijk over te nemen zijn door andere instellingen, een overzicht van alle genomineerden.

    Hoe Co-Med uitgespeeld raakte

    Na enkele jaren klachten over de bereikbaarheid, hebben zorgverzekeraars het contract met de keten opgezegd. De IGJ dreigt met een boete die kan oplopen tot 750.000 euro als Co-Med niet meewerkt aan de verhuizing van patiënten en schuldeisers vragen opnieuw een bankroet aan. Hoe kon het zo ver komen?

    Freek Korver: ‘Reken af met volumeprikkels en behandel op de juiste plek’

    In de zomer van 2022 verruilde bestuurder Freek Korver het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis voor een bestuursfunctie bij Bernhoven, dat een financiële crisis maar net te boven was. “Ik wist dat hier het vertrouwen hersteld moest worden.”

    Portretfoto van Daphne Raad

    ‘De scheve budgetverdeling tussen curatie en preventie is belachelijk’

    Leefstijladviezen zijn vaak streng, saai en ineffectief. Dat moest anders, vond arts-onderzoeker Daphne Raad (27). Om mensen te stimuleren gezonder oud te worden, startte ze het Lowlands-experiment; een interactieve ervaring waarbij mensen hun oudere ik ontmoeten. “Ik voel de verantwoordelijkheid om in mijn witte jas een tegengeluid te laten horen”, vertelt Raad in deze aflevering van Jong Talent.

    Dringende noodzaak voor waardegedreven bekostiging ontbreekt

    Alle partijen in de zorg herkennen de uitdagingen op het gebied van de financiering van passende zorg. Maar een waardegedreven bekostiging wordt op dit moment niet als de oplossing gezien, zegt promovendus Thomas Reindersma naar aanleiding van zijn onderzoek naar alternatieve vormen van bekostiging in de oncologische zorg.

    Foto van Maurice van den Bosch

    ‘Geef patiënt met kanker mogelijkheid om op basis van uitkomsten te beslissen’

    Data-uitwisseling en transparantie over kwaliteit moeten in de IZA-aanvragen een prominentere rol krijgen. Dat stelt hoogleraar en AVL-bestuursvoorzitter Maurice van den Bosch. Het is zijn missie om de toegang tot gelijke kankerzorg in Nederland te verbeteren. “Geef patiënten de mogelijkheid om op basis van uitkomsten te beslissen”, vertelt Van den Bosch in deze aflevering van De eerste honderd dagen.

    Deze sensoren geven gevoel aan prothesen

    Hoe zou het zijn als de prothese van een hand of been kon voelen? Bij het Engineering and Technology Institute (ENTEG) van Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelt Ajay Kottapalli piepkleine sensoren, die niet alleen parkinsonpatiënten helpen lopen, maar zelfs de menselijke huid nabootsen.

    Utrechtse vvt heeft straks real time inzicht in elkaars capaciteit

    De regionale samenwerkingstafels nemen deze week de nodige goed bestede tijd in beslag van Mirjam Hagen, bestuurder van vvt-organisatie QuaRijn. Een hoogtepunt is de aanvraag voor de transformatiegelden van het Integraal Zorgakkoord (IZA) vanuit Utrechtse zorgorganisaties.

    Op de foto Marieke van Velthuizen van Toezicht Sociaal Domein

    Drie randvoorwaarden om samenwerking te verbeteren

    Ondanks alle zorg- en welzijnsakkoorden komt samenwerking nog onvoldoende van de grond. Om bestuurders, toezichthouders en medezeggenschap op weg te helpen, lanceert Toezicht Sociaal Domein (TSD) een gespreksleidraad.

    Inzet op preventie: mooie woorden, maar minder geld

    Het coalitieakkoord laat precies zien waarom de inzet op preventie te vrijblijvend was, is en vermoedelijk zal blijven. Het staat er veelbelovend: “Preventie meer centraal, inclusief sport en bewegen, om de gezondheid te verbeteren, gezondheidsverschillen te verkleinen en de zorgvraag te beheersen.” Maar hoe dat te realiseren door tegelijkertijd te bezuinigen?

    Opinie: Is voorbereiding op concurreren al verboden?

    De rechtbank Limburg boog zich recent weer eens over de ledenovereenkomst tussen een medisch specialist en een msb. Het msb had de betreffende ledenovereenkomst met onmiddellijke ingang opgezegd wegens schending van het concurrentiebeding. De specialist was namelijk voornemens een zelfstandig behandelcentrum te openen voor zorg die ook binnen het msb werd uitgevoerd.

    Redactioneel: Er is geen weg meer terug

    Dinsdag 2 juli staan de nieuwe bewindslieden van VWS op het bordes met hun collega’s van het (eerste) kabinet-Schoof. Een kabinet dat, althans op papier, met een behoudende tot ronduit reactionaire blik naar de zorg kijkt. Alle ziekenhuizen open, ouderen weer in verzorgingshuizen en roken is een keuze.