‘Zorgaanbieders moeten data delen – en dat hoeven geen financiële te zijn – en goede voorbeelden delen. De hechte samenwerking in de coronacrisis tussen zorgaanbieders moet behouden blijven’. Die boodschap geeft OLVG-bestuursvoorzitter Maurice van den Bosch in het coverinterview in dit magazine. In veel artikelen komt de coronacrisis terug, zoals de eigen aanpak van de Noord-Nederlandse zorgaanbieders en de compensatieregelingen die per sector zijn opgesteld.
De bezoekregeling vergt veel aandacht van bestuurder Greet Prins. Gelukkig worden de regels steeds verder versoepeld en is het weer mogelijk na te denken over de periode na corona. Zoals over de toekomstvisie van Philadelphia.
Er komen gentherapieën beschikbaar die eigenlijk veel duurder zijn dan wat de overheid zich doorgaans veroorlooft. Betalen naar prestatie kan een oplossing zijn om de innovatieve geneesmiddelen toch te kunnen vergoeden.
Tijdens de coronacrisis hebben veel zorgverleners ondervonden dat het dragen van isolerende kleding uitputtend is. Dankzij een uit de topsport afkomstig koelvest houden zij het werk langer vol.
Goed personeelsbeleid voor bestuurders is net zo belangrijk als personeelsbeleid voor de andere medewerkers, is de ervaring van bestuursadviseur Monika Milz.
De focus in de zorg lag de afgelopen maanden op toegankelijkheid. Dat zal het definitieve einde betekenen van de marktwerking in de medisch-specialistische zorg, schrijft hoofdredacteur Simon Broersma in Zorgvisie magazine 05.
Meer oog voor en kennis over de gehandicaptenzorg zijn nodig zodat mensen met een beperking bij een volgende epidemie niet weer achteraan hoeven te sluiten. Daarover zijn de directeuren van VGN en Ieder(in) het eens.
De coronacrisis zorgt voor ongekend hechte samenwerking tussen ziekenhuizen. Maurice van den Bosch wil die behouden. 'Het is essentieel dat ziekenhuizen slimmer samenwerken en data delen.'
Uitgangspunt van ons recht is dat overeenkomsten moeten worden nagekomen. Onder omstandigheden bestaat daarop uitzondering. Is de coronacrisis zo'n omstandigheid?
Zorgbestuurder David Jongen liep het coronavirus op. Hij moest de crisis managen terwijl hij in quarantaine was.
De RVS adviseert een commissaris acute zorg die als onafhankelijk ROAZ-voorzitter het publieke belang van toegankelijkheid bewaakt. Jan Kremer, voorzitter van de RVS-commissie: 'Het moeten publieke bestuurders zijn. Zij kennen de partijen in de regio en ze hebben hun vertrouwen.'
Half maart, vlak na de start van de coronacrisis, viel de reguliere zorg bij veel zorgaanbieders stil. Geen zorginstelling mag failliet gaan door de crisis, was de gedachte, dus zijn er regelingen bedacht. Volgens hoogleraar Marco Varkevisser hebben VWS en de zorgverzekeraars ruimhartig de portemonnee getrokken.
Agressie in de zorg komt zo vaak voor dat het als 'normaal onderdeel van het werk' wordt beschouwd.
De coronacrisis laat zien dat de animo onder 'zorgreservisten' om hun oude beroep weer op te pakken groot is. Toch wordt dit verborgen potentieel onvoldoende benut, vindt José Geertsema van Stichting Extra ZorgSamen.
Het succes van Noord-Nederland in de aanpak van de coronacrisis is te danken aan een combinatie van toeval en bewuste beleidskeuzes voor indammen, opsporen en isoleren. Een terugblik met UMCG-bestuurder Ate van der Zee en arts-microbioloog Alex Friedrich.
Ontwikkelingen in de zorg voltrekken zich doorgaans langzaam. Advies- en onderzoeksbureau FWG ziet nu, door de coronacrisis, verscheidene trends een hoge vlucht nemen. Een daarvan is de snelle mobilisatie van zorgmedewerkers.
Als we niet oppassen, moeten we steeds meer voor het basispakket betalen. De SER adviseert niet voor niets kritisch pakketbeheer. Maar, schrijft Marcel Canoy, haal er maar eens iets uit.