Ìn Zorgvisie magazine nr. 6 onder andere een interview met Marian Kaljouw, bestuursvoorzitter van de NZa. Artikelen over het inkoopkader Wlz, de tarieven in de wijkverpleging, het wetsvoorstel bevordering zorgcontractering, de geleerde lessen van de coronapandemie voor de ggz, en een reconstructie van de Achterhoekse defusie.
Medisch Spectrum Twente schaft als een van de laatste ziekenhuizen in Nederland een epd aan. Daarbij wordt nauw opgetrokken met het naburige ZGT uit Hengelo-Almelo.
De 'Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten' is onlangs in werking getreden. De wet beoogt financieel-economische criminaliteit - zoals witwassen en fraude - te verhinderen, ook in de zorgsector.
Intern toezicht houden was de afgelopen maanden anders dan anders. Christel Deckers zag het in alle sectoren als toezichthouder bij Reinaerde, de Raphaëlstichting, Marente en Máxima Medisch Centrum.
In een duurzaam zorgstelsel gaat kwaliteit boven kwantiteit, maatwerk boven one-size-fits-all en staat niet de professional of aanbieder centraal, maar de zorgvrager. Dus weg met productieprikkels en dokters in vrije vestiging. Eigenlijk zo logisch als wat, gelooft NZa-topvrouw Marian Kaljouw: ‘Tot puntje bij paaltje komt.’
Grote regionale zorgaanbieders in de wijk-verpleging lijden elk jaar circa 5 procent verlies. Om te investeren in opleidingen, innovatie, hogere inkomens, betere arbeidsvoorwaarden en de juiste zorg op de juiste plek moeten verzekeraars de tarieven verhogen.
Grote instellingen worstelen met drie belangrijke dilemma's: hun bredere maatschappelijke missie, het kantelpunt voor schaalvoordelen, en grensvervaging tussen de verantwoordelijkheden van bestuur en directie. Dat blijkt uit onderzoek van Ilja Ezinga, programmamanager en plaatsvervangend regiodirecteur bij 's Heeren Loo. Samen met bestuurder Ernst Klunder reflecteert hij op deze dilemma's.
VGN, ActiZ en de Nederlandse ggz vonden naar hun idee geen gehoor voor hun bezwaren over het nieuwe inkoopkader Wlz bij de zorgkantoren. De brancheorganisaties voelden zich genoodzaakt naar de rechter te stappen. De zaak dient op 10 september.
Creatieve opdrachten via de post inspireerden Utrechtse ouderen.
De ggz had niet alleen zorgen tijdens de coronacrisis, de sector zag ook kansen. Zoals meer behandelingen ook online aanbieden en inzetten op preventie. Bestuurders Joep Verbugt van GGzE in Eindhoven en Marc Blom van de Haagse Parnassia Groep kijken terug en vooruit.
Het kabinet wil het aantrekkelijker maken voor zorgaanbieders om een contract af te sluiten met zorgverzekeraars. Daarvoor is een wetsvoorstel in aantocht, waarin de vergoeding voor ongecontracteerde zorg in delen van de sector omlaag gaan. De Haagse plannen wakkeren een vuurtje aan bij partijen die vrezen voor ingrepen in de vrije artsenkeuze.
Het tekort aan ouderenwoningen neemt de komende jaren toe. Er is een groeiende groep thuiswonende ouderen die zichzelf steeds slechter kan redden, maar nog te goed is voor het verpleeghuis. Onconventionele oplossingen zijn nodig om aan de vraag te voldoen.
Zorgvisie magazine nr. 6 is verschenen. Daarin onder andere een interview met Marian Kaljouw, bestuursvoorzitter van de NZa, en artikelen over het inkoopkader WLz, de tarieven in de wijkverpleging, het wetsvoorstel bevordering zorgcontractering, en de geleerde lessen van de coronacrisis voor de ggz.
Ook al is de fusie van de baan, het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk moeten toch samen verder. Dat concluderen veel betrokkenen na een half jaar reuring in de Achterhoek.
'Wie gaat dat betalen? En hoe? U kent allemaal vast wel een situatie waarin een idee, een experiment of samenwerking abrupt ten einde kwam doordat iemand in de ruimte dit ter sprake bracht. It's all about the money en als het puntje bij het paaltje komt, is geld vaak een breekpunt, schrijft hoofdredacteur Simon Broersma in Zorgvisie magazine nr. 6.
Elektrische fietsen worden al af en toe gebruikt in de wijkverpleging, maar niet eerder gaf een thuiszorgaanbieder een e-bike aan alle medewerkers. Vierstroom Zorg Thuis zette de voor- en nadelen op een rij en zag hoe de reistijd van de medewerkers korter werd.
Meer samenwerking, transparantie van informatie, e-health en regionale zorgnetwerken. De agenda voor de toekomst van de zorg vormt zich, schrijft Martin van Rijn in zijn column.