Wouter Bos, bestuursvoorzitter van Menzis, vindt dat zorgverzekeraars minder met elkaar moeten concurreren op visie. Anders komt regionale samenwerking niet goed van de grond, vertelt hij in het cover-interview. Na een WOB-verzoek heeft de Zorgvisie-redactie samen met Follow the Money de discussie rond de concentratie van de kinderhartchirurgie in kaart gebracht. Verder in dit nummer onder meer aandacht voor de defusie van de Reinier Haga Groep en de moeizame uitvoering van de wetten Wzd en Wvggz.
Samenwerken is in de basis goed. Maar laten we niet alleen roepen dat samenwerking de oplossing is, maar ook goed kijken hoe je succesvol kunt samenwerken, concludeert Simon Broersma in zijn hoofdredactioneel commentaar in Zorgvisie magazine.
In de rechtspraak is de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor zorgtarieven. Dat was nog in een tijd zónder superinflatie. Ook toen al werd regelmatig gesteld dat de tarieven veel te laag zijn.
In de laatste evaluatie van de Wet zorg en dwang (Wzd) en de Wet verplichte ggz (Wvggz) zijn onderzoekers bijzonder kritisch. Resultaten blijven achter, onduidelijkheid heerst op de werkvloer en zorgprofessionals zouden de wetten vooral als administratieve last ervaren.
Zorgverzekeraars moeten minder met elkaar concurreren op visie, anders komt regionale samenwerking niet van de grond. Dat zegt Wouter Bos, bestuursvoorzitter bij Menzis, in het cover-interview van Zorgvisie magazine nr. 8.
Bestuurders zoeken naar manieren om het aantal zzp'ers binnen hun organisaties terug te dringen. Tegelijkertijd zullen zij op andere vlakken aan de slag moeten, want medewerkers worden soms zzp'er uit pure financiële wanhoop.
Ongeveer een derde van de medisch specialistische besturen binnen de streek- en topklinische ziekenhuizen voldoet niet aan het 'vrouwenquotum' van 30 procent. Dat verontrust psychiaters Judith Godschalx en Marijke Booij want 'feminisering van besturen helpt om organisaties diverser te maken'.
Zorgvisie zet jonge professionals die hard aan de weg timmeren in het zonnetje. Zoals Lars de Vroege en Chahinda Ghossein-Doha, die zich vol enthousiasme inzetten voor hun sector en degenen die ervan afhankelijk zijn.
Het Radboudumc in Nijmegen en het Maastricht UMC+ zijn klaar voor een 'versnelling' van hun Academische Alliantie. Samen zijn ze beter in staat de uitdagingen uit het integraal zorgakkoord aan te gaan. Bestuursvoorzitters Bertine Lahuis en Helen Mertens over preventie, passende zorg, concentratie en spreiding, hoge inflatie en een kostbare cao.
De Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft zich anderhalf jaar moeten voorbereiden op de komst van de inpakrobot R-APPIT. Automatiseren betekent namelijk ook standaardiseren. Uiteindelijk levert dat meer werkplezier op.
Carina Hilders hoorde het vonnis in haar spreekkamer. ‘Wow!, dacht ik. De verschillen konden niet groter zijn: de persoonlijke zorg waarmee ik bezig was en de andere wereld van de Reinier Haga Groep die daar heel erg ver van af staat.’
Voormalig wethouder Miriam Haagh maakte eind 2021 de overstap naar BrabantZorg, vertelt zij in de rubriek 'Nieuw bloed'. ‘Hoewel de overstap van stadsbestuurder naar de zorg andere verantwoordelijkheden met zich meebrengt, is er een grote overeenkomst: de vraagstukken en opgaven zijn hetzelfde.’
De zorgsector verbruikt veel energie en levert bergen afval. Dat voelt niet alleen het klimaat, maar ook de portemonnee. Instellingen en zorgmedewerkers voeren daarom al veranderingen door met positieve gevolgen in de strijd voor duurzaamheid.
Alle handtekeningen, waaronder die van bestuurder Jurgen Sernee, zijn de afgelopen tijd gezet onder de uitvoeringscontracten voor nieuwbouw fase 1 van Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. In het nieuwe gebouw starten ook nieuwe digitale en logistieke werkwijzen, zoals het scheiden van patiëntenvervoer en bezoekersstromen.
Hartspecialisten uit het Erasmuc MC hebben bij het ministerie van VWS gepleit voor concentratie van de kinderhartchirurgie naar twee centra. Tegelijkertijd stuurden andere Rotterdamse hartspecialisten en toenmalig Erasmus MC-bestuurder Ernst Kuipers juist aan op drie kinderhartcentra voor zeldzame interventies.. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Follow the Money en Zorgvisie op basis van de Wet openbaarmaking bestuur.
Bij 40 procent van de ggz-patiënten zijn vermoedens van een licht verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid. Transformatie naar netwerkzorg en screening op lvb kunnen helpen de vastzittende ggz vlot te trekken.
Soms is een idee simpel en hoef je het niet moeilijker te maken dan het is. Ik stel voor de term ouderenzorg te vervangen door ouderenwelzijn. Ik noem vijf voordelen.