Jacobine Geel siert het cover van het decembernummer. Zij pleit voor een snelle herordening van de geestelijke gezondheidszorg. Verder in dit nummer het project van KLM en ActiZ om cabinepersoneel in te zetten in de ouderenzorg, het Steward Ownership-model van BuurtzorgT, de problemen van de gespecialiseerde jeugdzorgaanbieders met de tarieven en de crisis in de crisisopvang.
Het Trimbos-instituut gaat met patiëntorganisaties, professionals, zorgbestuurders, zorgverzekeraars, gemeenten en het sociaal domein een toekomstplan maken voor hervorming van de ggz. ‘Iedereen weet dat het zo niet verder kan’, zegt bestuursvoorzitter Bert van der Hoek.
De ggz moet de instroom van cliënten afremmen door hen veel beter te ondersteunen in hun eigen leven en leefomgeving, stelt Jacobine Geel, voorzitter van de Nederlandse ggz. ‘Richt het stelsel zo in dat je ergere problemen voorkomt.’
De rechtszaken over de hoogte van Wlz-tarieven en van tarieven voor ongecontracteerde Zvw-zorg roepen de vraag op of de regie over de tarieven wel in goede handen is. Gezien de uitspraken schieten verzekeraars in hun zorgplicht jegens zowel consumenten als aanbieders tekort.
Ambulancepersoneel test een mobiel apparaat vol elektroden om een eventuele beroerte vast te stellen. De patiënt kan dankzij de zogeheten eeg-badmuts sneller gediagnosticeerd en behandeld worden.
Ondanks intensieve overleggen over het coronavirus richt Marlijn Lenselink, bestuurder van de Hartekamp Groep, zich ook weer op de verdere toekomst.
Medische fouten na een routineoperatie leiden tot een lijdensweg voor NOS redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink. Uiteindelijk belandt hij in een psychose.
43 procent van de nieuwe zorgverleners verlaat de zorg alweer binnen twee jaar. RVS-voorzitter Jet Bussemaker over het advies dat hierin verandering moet brengen.
Cultuurverschillen vragen speciale gespreksvaardigheden van artsen om patiënten met een migratieachtergrond goed terminale zorg te geven.
De coronaherfst kwam vroeg. Hoe lang kun je een zorgsysteem overbelasten? Hoe lang kun je zorgmedewerkers onder extreme werkdruk laten werken, vraagt senior redacteur Bart Kiers zich af.
Veel grote jeugdzorgorganisaties staan er financieel slecht voor, terwijl veel kleinere zorgaanbieders het juist financieel voor de wind gaat. Volgens Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland, ligt de oorzaak in de tarieven.
Wie vangt verwarde ouderen en mensen met een verstandelijke beperking in crisis op? Een jaar na de invoering van de Wet zorg en dwang (Wzd) is de crisisopvang een chaos. De psychiaters willen stoppen met de Wzd-crisisopvang, maar de ouderen- en gehandicaptenzorg hebben geen geschikte crisisbedden.
BuurtzorgT heeft met investeerder Purpose Evergreen Capital een slimme investeringsvorm bedacht. Niet de nieuwe eigenaar maar BuurtzorgT zelf gaat er uiteindelijk met de opbrengst vandoor.
In de rubriek Wijze raad: onder rvt-leden in de zorg is weinig digitaliseringsexpertise terwijl deze onmisbaar is voor goed toezicht.
ActiZ en KLM werken samen om cabinepersoneel te interesseren voor een overstap naar de ouderenzorg. Oud-stewardessen Martine en Denise hebben hun keuze al gemaakt. Zij gaan aan de slag in de ouderenzorg.