Het coverinterview is met NVvP-voorzitter, psychiater Damiaan Denys. Hij praat over de beroepstrots van psychiaters en over het onderhandelproces voor het hoofdlijnenakkoord ggz. Verder in het novembernummer vier artikelen over wijkverpleging in de gelijknamige Focus, en achtergrondverhalen over de nieuwe beweging Patient safety-II en hoe instellingen zich kunnen voorbereiden op de griepgolf.
In ‘Ruisloze ouderenzorg’ doen wijkverpleegkundigen bij ouderen thuis directe diagnostiek. Dat ontlast de huisarts en voorkomt onnodige ziekenhuisopnames.
De griepepidemie van afgelopen winter zorgde voor ongekende taferelen. Doordat ook veel zorgpersoneel uitviel met griep, moesten ziekenhuizen de seh tijdelijk sluiten en operaties uitstellen. Vaccinatie onder zorgmedewerkers kan de gevolgen van een volgende griepgolf indammen.
De zelfstandige verloskundigenpraktijken in de regio Delft, Westland en Oostland werken intensief samen met gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen en neonatologen van het Reinier de Graaf Ziekenhuis in de zorg rondom de zwangere en haar baby.
De nieuwe beweging Patient safety-II wil beter begrijpen waarom dingen in ziekenhuizen zo vaak goed gaan en helaas soms ook niet.
Interview met NVvP-voorzitter, psychiater Damiaan Denys. Hij praat over de beroepstrots van psychiaters en over het onderhandelproces voor het hoofdlijnenakkoord ggz. Hij heeft er geen spijt van dat hij het hoofdlijnenakkoord ggz heeft ondertekend. ‘Als we eerlijk zijn, zouden we moeten zeggen: we doen het niet. Aan de andere kant: we kunnen alleen maar iets veranderen als we blijven meedoen.’
Hoofdredactioneel commentaar over de machtspositie van softwareleveranciers.
Liane den Haan over haar verblijf in het ziekenhuis: 'De hele dag komen er mensen langs om te wassen, voor voedsel, medicijnen en onderzoekjes. Als patiënt wil je die drukte niet.'
Juridische adviezen over actuele thema's in de zorg.
Jacqueline Joppe, bestuurder van Zorggroep Elde, daagt collega-werkgevers, VWS én de zzp'ers uit om samen tot een oplossing te komen: goede zorg tegen fatsoenlijke prijzen en voorwaarden.
Zilveren Kruis heeft de wijkverpleging in de pilotgebieden opnieuw aanbesteed. De keuze voor de voorkeursaanbieders die daarmee een driejarig contract in de wacht slepen, stuit op protest, vooral in Utrecht. Daar is alweer een rechtszaak gestart.
Bij GGZ NHN is een groot deel van de zorg in handen van ambulante teams. Je kunt je, net als bij netwerkzorg, afvragen hoe de raden van bestuur en toezicht zicht houden op de zorg die deze teams verlenen, in nauwe samenwerking met huisarts, maatschappelijk werk, politie, vrijwilligers enzovoorts.
Met de vergrijzing, steeds complexere zorg en meer dan 10.000 vacatures heeft de ouderenzorg een flinke uitdaging. Waar uitdagingen zijn, liggen kansen. Met zorg op afstand grijpen BrabantZorg en NAAST Medisch Service Centrum in Varsseveld zo'n kans.
Uit onderzoek blijkt dat als patiënten goed zijn voorbereid op een consult de kans op een heropname in het ziekenhuis kleiner is. Om vooral ouderen daarbij te helpen, komt binnenkort de digitale tool De Oefendokter beschikbaar.
In de Boekenrubriek: Bladeren met Ingrid Widdershoven en Recensie van het boek Goede Raad voor Commissarissen.
Terugblik op de maand september met Julianne Meijers, bestuurder bij Siza. 'Siza is een club waar ik bij wil horen.'
De branche geeft handen en voeten aan het kwaliteitskader wijkverpleging. Buurtzorg Nederland en softwareontwikkelaar Ecare maken op basis van het verpleegkundig diagnostisch model Omaha de zorg meetbaar.
Zorgaanbieders, zorgverzekeraars en wijkverpleegkundigen doen, onder regie van de NZa, opnieuw een poging tot een ander bekostigingssysteem te komen. Dat moet er in 2020 zijn, maar vooralsnog is een concreet voorstel nog ver weg.