Het laatste nummer van 2018 is tevens een nieuw begin. Een compleet vernieuwd magazine maar wel met behoud van wetenswaardige inhoud. Behalve de uitslag van Zorgvisie’s grote advocatenonderzoek, onder meer het coverinterview met minister de Jonge, een bijdrage van nieuwe columnist Martin van Rijn en een artikel over de gevolgen van zzp-seh-artsen en -psychiaters voor instelling en patiëntenzorg.
Patiënten in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis zijn beduidend vaker tevreden over hun behandeling dan in andere ziekenhuizen. Het aantal vervolgoperaties ligt lager, er wordt meestal direct tijdens de operatie gestart met de reconstructie en de wachttijden binnen het behandeltraject zijn korter.
Robbert Huijsman vreest dat een oplossing voor de toegankelijkheid van casemanagement dementie uitblijft. Om de toegang te verbeteren, moet de casemanager bij een onafhankelijke organisatie werkzaam zijn, aldus de voormalige projectleider van het Actieplan casemanagement dementie.
De acute ouderenzorg moet inzetten op mini-ziekenhuizen in de wijk, ziekenhuiszorg aan huis en gespecialiseerde wijkverpleegkundigen om acute opnames te voorkomen. Doorgaan op de huidige manier is een doodlopende weg.
Het is onvermijdelijk dat ziekenhuizen meer gaan samenwerken in netwerken, maar dat kan alleen door afscheid te nemen van marktwerking, stelt Leon van Halder. ‘Het zorgstelsel is onhoudbaar.’
De teloorgang van het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen heeft opnieuw zichtbaar gemaakt hoezeer de politiek en het publiek worstelen met particulier initiatief in de zorg. In 2008 was Loek Winter nog de reddende engel die de IJsselmeerziekenhuizen uit de modder wist te trekken. Tien jaar later wordt hij neergezet als een te handige jongen die via schimmige constructies geld verdient.
In de juridische rubriek Terecht legt Rankie teh Hoopen de mogelijke gevolgen uit van de nieuwe wettelijke regeling over affectieschade per 1 januari 2019.
Het is gebruikelijk om leden voor de raad van bestuur bij elkaar te zoeken op grond van hard skills. Dat pakt niet altijd goed uit.
Wie is topadvocaat Mededinging? Of topadvocaat Arbeidsrecht? Dit jaar ging de verkiezing Topadvocaten gezondheidszorg 2018 over negen categorieën.
De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Het is moeilijk om aan deskundig personeel te komen. Wat ligt dan meer voor de hand dan de behoefte aan scholing van de eigen medewerkers te onderzoeken?
Samen op naar een rookvrije zorg, is de boodschap van staatssecretaris Blokhuis. Makkelijker gezegd dan gedaan, klinkt het in de wandelgangen in de ggz.
Anneke Asberg raakte tijdens een weekje weg geïnspireerd door boeken over oudere mensen die terugkijken op hun leven. Om samen met haar collega-bestuurder na te denken over de toekomst van Marente hield ze een dag vrij in haar agenda.
Zorgen voor voldoende personeel in de zorg is veruit de grootste opdracht van Hugo de Jonge, minister van VWS. 'Dit is de tijd voor goed werkgeverschap.'
Het lijkt erop dat de spanning in de zorgsector toeneemt. Dat is het gevolg van een aantal, deels samenhangende, ontwikkelingen.
Anesthesioloog Frank Wille verloor zijn vingers nadat hij acuut ziek werd door meningokokken. Door zijn ervaring als patiënt is hij bestuurlijk radicaler gaan denken.