In dit nummer onder meer het coverinterview met boegbeeld Sjaak Wijma van het Zorginstituut Nederland. Verder onder meer artikelen over de aanpak van wachtlijsten in de ggz en over het zzp’ers-dilemma: onmisbaar maar duur.
In gesprekken tussen gemeente en zorgaanbieder ligt de focus te veel op financiën en nog te weinig op kwaliteit van zorg. Dat remt de transformatie in het sociaal domein. Dat stelt Anke Bielderman, manager Zorgverkoop bij ’s Heeren Loo.
Met wat aanpassingen binnen het budgetsysteem ontstaat er nog meer ruimte voor de juiste zorg op de juiste plek. Guus van Montfort legt uit hoe.
Tussen beschikbaarheid aan de ene kant en kwaliteit/betaalbaarheid aan de andere kant ontstaat steeds meer spanning, constateert Martin van Rijn.
Zoals Schiphol de verkeerstoren heeft, heeft Amphia Ziekenhuis het Hospital Control Center. Via beeldschermen wordt de actuele situatie van in-, door- en uitstroom gemonitord.
'Wij willen niet de club zijn die vanuit Diemen-Zuid behandelingen afkeurt voor het pakket en bepaalt wat kwaliteit is', zegt Sjaak Wijma, sinds november 2018 boegbeeld van het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Begin mei klonk een noodkreet vanuit Nederlandse gemeenten: de uitvoering van de Jeugdwet en Wmo leidt tot financiële problemen.
Wat is goed bestuur en wat is het belang van normstelling in deze? Sophie Bijloos deed promotieonderzoek naar de 'license to lead' van zorgbestuurders.
Tegen de negatieve beeldvorming in groeit het aantal zzp'ers in de zorg nog altijd explosief. De sector moet nu eindelijk goed werkgeverschap gaan tonen, anders is het straks te laat.
Een van de belangrijkste taken van een ziekenhuisbestuurder is goede ideeën samenbrengen en die dan nog beter organiseren. Als voorzitter raad van bestuur van Máxima Medisch Centrum deed Jan Harm Zwaveling dat onlangs met het onderwerp preventie.
De zorgkantoren moeten de komende jaren veranderen in sparringpartners voor cliënten en zorgaan-bieders. En ze moeten onderling samenwerken. Dat is wennen, want de moederconcerns zijn concurrenten van elkaar.
De wachttijden voor de ggz zijn te lang. Regionaal zijn er veelbelovende initiatieven om patiënten eerder en korter te behandelen, zoals in Noord-Limburg. Alles draait om samenwerking.
Marius Buiting (58) heeft al ruim tien jaar ervaring als hart- en vaatpatiënt. Hij observeert en constateert, maar merkt dat de zorg niet ontvankelijk is voor tips van patiënten.
Horizontaal toezicht kan administratieve lasten en kosten besparen en gepast gebruik van zorg bevorderen. Maar zorgaanbieders krijgen horizontaal toezicht niet voor niets.
Prinsenstichting in Purmerend behaalt goede resultaten met Gentle Teaching, een methodiek om mensen met verstandelijke beperkingen uit hun isolement te halen. Vanuit de ouderenzorg en de ggz is nu ook belangstelling.