Na jaren van pilots draaien, krijgt grondlegger Ester Bertholet het verlossende woord: er komt structurele financiering voor Multidisciplinaire Eerstelijnsouderenzorg met een Specialist Ouderengeneeskunde (MESO) | Het kabinet haalt de teugels voor zzp’ers strak aan. Dit heeft ook gevolgen voor de zzp’ers in de zorg | Tien thuiszorgorganisaties in de regio Waardenland slaan de handen ineen voor een universeel digitaal sleutelsysteem voor thuiswonende cliënten | Najla Edriouch vertelt over haar missie voor een veerkrachtige jeugd en toegankelijke ggz | En meer
Na jaren van pilots draaien, krijgt grondlegger Ester Bertholet het verlossende woord: er komt structurele financiering voor Multidisciplinaire Eerstelijnsouderenzorg met een Specialist Ouderengeneeskunde (MESO). “Ik sprong van blijdschap op de bank.”
Het zogeheten STAR-arrest heeft verstrekkende gevolgen voor de onderhandelingspositie van zorgverzekeraars bij de zorginkoop voor 2025, en dat is, volgens Jeroen van den Oever, een ‘stelsel-gevoelige constatering’.
Het kabinet haalt de teugels voor zzp’ers strak aan. Dit heeft ook gevolgen voor de zzp'ers in de zorg. Hoe groot die gevolgen zijn, daar zijn de meningen over verdeeld.
Toezichthouder bij ouderenzorgorganisatie de Zorgcirkel, Rob van Eijbergen, vindt verjonging en diversiteit belangrijk. Daarom introduceerde hij trainees in de raad van toezicht van de organisatie.
Tien thuiszorgorganisaties in de regio Waardenland slaan de handen ineen voor een universeel digitaal sleutelsysteem voor thuiswonende cliënten. Dat moet de werknemers tijd en gedoe besparen als ze zich toegang tot de woning moeten verschaffen; dat kan voortaan namelijk met één app.
Ze heeft het grootste YouTube-kanaal over psychologie in Nederland en is betrokken bij diverse maatschappelijke campagnes. Met koningin Máxima ging ze in gesprek over het doorbreken van taboes op mentale gezondheid. In deze aflevering van Jong Talent vertelt gz-psycholoog in opleiding tot specialist kind en jeugd (GIOS) Najla Edriouch (34) over haar missie voor een veerkrachtige jeugd en toegankelijke ggz. “Om dingen aan te jagen, mag het soms ongemakkelijk zijn.”
Het belooft een hete herfst te worden. Op de derde dinsdag van september presenteert het nieuwbakken kabinet zijn eerste begroting en we weten nu al wat daarin het centrale thema zal zijn: bezuinigen. Pittig in een tijd van een nog altijd hard groeiende zorgvraag.
Samenwerken draait om meer dan alleen vertrouwen. Het gaat om gedeelde doelstellingen, een duidelijk proces, financiële voorwaarden en leiderschap.
Veel vertrouwen is er op voorhand niet in de nieuwe bewindspersonen op het ministerie van VWS. Wat kan de zorgsector van Fleur Agema, Vicky Maeijer en Vincent Karremans aan beleid verwachten de komende jaren?
Kunst kan bijdragen aan positieve gezondheid en preventie van ziekte, bewijzen verschillende onderzoeken. Toch het is moeilijk om grote projecten van de grond te krijgen.
Bestuurder bij Altrecht Mariëlle Ploumen maakt plannen die ervoor moeten zorgen dat psychiatrische behandeling beschikbaar blijft voor mensen die het echt nodig hebben. Dat vergt soms overtuigingskracht, maar bovenal gelooft Ploumen in samenwerking.
We mopperen in ons land misschien wel iets te veel over toegankelijkheid, kwaliteit of betaalbaarheid van zorg. Soms terecht, maar zeker na 'zorgconsumptie' tijdens vakantie in het buitenland, zal menigeen concluderen: de Nederlandse zorg is zo slecht nog niet.
Nu ouderen nauwelijks meer aanspraak kunnen maken op een plek in het verpleeghuis, is de vergrijzing het probleem geworden van woningcorporaties. De ‘Lang Leven Thuisflats’ in Amsterdam zijn volgens Erik Gerritsen van woningcorporatie Ymere de oplossing om de groeiende groep thuiswonende ouderen een prettige oude dag te bezorgen.
De drieslag goede, toegankelijke en betaalbare zorg tegen een achtergrond van een toenemende vraag en toenemende schaarste van personeel vraagt om transformaties. En dus van zorgaanbieders om te innoveren, intensief samen te werken en in bepaalde gevallen ook vergaand over de eigen belangen heen te stappen. Maar hoe?