In Zorgvisie magazine nr. 7 een eigen enquête naar de doorstroomtijden op de seh’s. Verder een interview met mede-oprichter Nico Moleman van BuurtzorgT en een analyse van de regionale sectorplannen. De Focus bevat deze maand artikelen over e-health.
Het opmerkelijkste nieuws van de afgelopen weken is volgens mij het bericht dat het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg juridisch bindend is.
Hoe is het om van zorgverlener ‘opeens’ patiënt te zijn? Hoe ervaar je de zorg als je ‘aan de andere kant’ zit? Biedt dat nieuwe inzichten?
BuurtzorgT biedt tweedelijns-ggz op een radicaal andere manier aan. Niet in klinieken, maar bij mensen thuis. De zorg wordt geleverd door zelfsturende teams, zonder managers en zonder contracten met verzekeraars. Oprichter Nico Moleman: ‘Wij zijn begonnen met de vraag: wat vinden cliënten goede zorg?’
Onlangs besteedden diverse media aandacht aan de problemen die ouders van meervoudig gehandicapte kinderen ervaren met de vergoeding van de zorg voor hun kind.
Zorgvisie heeft een enquête gehouden onder ziekenhuizen om een beeld te krijgen van de doorstroomsnelheid op de spoedeisendehulpafdeling. Ziekenhuizen halen alles uit de kast voor een vlotte doorstroom, maar het is een ‘veelkoppig monster’.
De kabinetsformatie klapt, de onderhandelaars bijten zich vast in hun posities. De Amerikaanse president Trump zegt het klimaatverdrag op en in verscheidene landen staan nationalisten en kosmopolieten recht tegenover elkaar.
Het zorgstelsel dreigt onbetaalbaar te worden. Om het tij te keren, introduceert de Federatie voor Gezondheid een verdienmodel voor preventie. Zij is ervan overtuigd dat als het voor mensen lonend is zichzelf gezond en vitaal te houden, de Nederlandse bevolking gezonder wordt en daarmee de druk op het zorgstelsel lichter.
Een draaiende keuken, vliegtuigverlichting in de vloer en een wc die afspoelt en droog blaast. In de Paswoningen van Siza kunnen cliënten e-health- en technische innovaties uittesten.
Uit internationaal onderzoek van PwC blijkt dat mensen een positief beeld hebben van Artificial Intelligence. Maar, ook al kan de techniek helpen, het is uiteindelijk de mens zelf die de afweging maakt.
Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden HartWacht. Maar dat is nog geen garantie voor een snelle verspreiding van het concept dat een uitweg biedt voor overbelaste seh-afdelingen en overvolle poliklinieken.
In de nieuwe governancecode van de BoZ is een paragraaf van het hoofdstuk Specifieke situaties aan ‘kleine organisaties’ gewijd.
Het traject voor de Regionale Sectorplannen Zorg liep eind maart af. Dankzij dit programma hebben 68.000 zorgmedewerkers een beroepsopleiding kunnen volgen.
Vrouwen die bij de borstkankerafdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis komen, krijgen eerst een mammografie. Ze gaan direct naar de radioloog, en niet, zoals gebruikelijk, eerst naar de chirurg voor lichamelijk onderzoek.
Wie luistert er naar de dokter? In ieder geval de twee schrijvers van dit boek. Zij spraken met veertig huisartsen die openhartig vertellen over hun werk, hun passie, zorgen, ergernissen en functie in de maatschappij.
De combinatie van werk en privé is soms lastig voor Frank Bluiminck. Dan moet hij ‘racen’ om van een vergadering op tijd thuis te zijn voor bijvoorbeeld de Avondvierdaagse. ‘Dit keer lukte het.’