Emile van Oorschot geeft leiding aan een van de snelst groeiende bedrijven in de zorg: Bergman Clinics. Hij wil af van de concurrentiestrijd met de ziekenhuizen | Een rondgang langs verschillende leefstijlloketten | De politieke stempel die het kabinet drukt op de zorg | Het Franciscus ziekenhuis heeft als eerste in Nederland een dashboard ontworpen waarmee patiëntuitkomsten en kosten worden samengevat in één kwaliteitskader | Column Jet Bussemaker: ‘AI hakt de Gordiaanse knoop niet door’ | Geestelijk herstel dankzij therapeutisch groen bij Reinier van Arkel
De meerjarige samenwerking binnen het Netwerk Zinnige Zorg bleek een succesformule. Het behandelvolume en de zorgkosten daalden en de kwaliteit en toegankelijkheid verbeterden. Toch stuitte de beweging op veel weerstand. In deze aflevering van Jong Talent vertelt Thebe-regiomanager zorg Anke Nizet (33) hoe zij passende zorg via de politieke arena een slinger geeft.
De voorzitter van de raad van bestuur van het Diakonessenhuis in Utrecht besteedde afgelopen week veel aandacht aan het uitwerken van scenario’s voor een nieuw regionaal centrum voor oudere patiënten met een heupfractuur. Daarnaast stond de evaluatie van de kliniek voor de planbare zorg, de Diak Clinic, op de planning.
Een bezuiniging hier en een beetje sleutelen daar leidt tot trial-and-error-beleid in de zorgketen voor kwetsbare ouderen. Dat concluderen hoogleraren Bianca Buurman en Rob van der Mei. Daarom ontwikkelden ze Dolce Vita; een datamodel dat de impact van hervormingen simuleert en berekent waar het efficiënter kan.
Santeon is er niet in geslaagd patiëntuitkomsten volledig transparant te maken. Een van de redenen hiervoor is dat het niet is gelukt om de data van de ziekenhuizen en de data van de verzekeraars bij elkaar te brengen. Santeon geeft mede daarom nu voorrang aan samen beslissen met keuzehulpen.
De vereniging van bestuurders in de zorg NVZD heeft een Handreiking Effectief Samenwerken gepubliceerd die haar leden helpt om samen te werken: “Om toegankelijke, kwalitatief goede en betaalbare zorg te bieden, is het van belang dat zorgorganisaties in nadrukkelijke verbinding staan met partijen in de samenleving.”
Minister Agema heeft de ambitie om de regeldruk drastisch te verminderen. Maar hoe? Hoewel artificiële intelligentie en digitalisering kansen bieden om regeldruk te reduceren, zijn ze zeker geen heilige graal.
Emile van Oorschot geeft leiding aan een van de snelst groeiende bedrijven in de zorg: Bergman Clinics. Om de zorg overeind te houden, zullen heel veel zorgaanbieders betere keuzes moeten maken, vindt hij: “Je moet je afvragen: waar ben ik van, waar ben ik echt goed in en hoe ga ik mijn organisatie fit maken om de zorgvraag aan te kunnen?”
Je moet geen wankel gemoed hebben als bestuurder in het huidige zorglandschap. De realiteit van een groeiende zorgvraag en personeelstekorten, werpt existentiële vragen op als: wat is zorg, wie is de zorgverlener en wat moet een zorgaanbieder ook alweer doen?
Twintig jaar geleden begon Sandra Oud als psychomotorisch therapeut bij de Noord-Hollandse ouderenzorgorganisatie Evean. Zij is nooit meer weggegaan. Een interview met Oud als directeur/bestuurder Zorg over wat haar beweegt in haar werk en over leiderschap in tijden van transitie.
Meer dan de helft van de artsen en geneeskundestudenten die vorig jaar reageerden op een enquête van Medisch Contact gaf aan zelf ooit een vorm van grensoverschrijdend gedrag te hebben ondervonden.