De bestuursvoorzitter van het UMC Utrecht, Margriet Schneider, praat met bestuurders uit alle zorgsectoren en wethouders van gemeenten. Want, zo vertelt zij in het decembernummer, “de uitdagingen in de gezondheidszorg zijn zo gigantisch, dat zorginstellingen die niet meer vanuit hun eigenbelang kunnen oplossen.” Verder onder andere artikelen over de sociale benadering van Buurtzorg, de verkeerdebeddenproblematiek, de toekomstige regelgeving voor zzp’ers en de mislukte fusie tussen Erasmus MC en het Leids UMC.
De druk op de tarieven in de zorg is groot en dat is merkbaar in de rechtszaal. In 2020 en 2022 schreef advocaat Koen Mous al dat het debat over tarieven aan het verscherpen was en dat verdere procedures daarover onvermijdelijk waren. De afgelopen periode is gebleken dat hij bepaald niet te pessimistisch is geweest.
De zorg lijkt in een identiteitscrisis te zitten, schrijft adjunct-hoofdredacteur Samira Ahli in het laatste Zorgvisie magazine van 2023. In het nummer worden haast existentiële vragen gesteld. Wat is eigenlijk zorg? Wat is goede zorg?
Een petitie, protestmars, speculaties en politici die over elkaar heen buitelen. De toekomstplannen van Zuyderland Medisch Centrum doen veel stof opwaaien. Het kostte het bestuur heel wat hoofdbrekens. Nu, twee jaar later, deelt Zuyderland zijn toekomstscenario's.
Het denken over kwaliteit heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Nu is het tijd het beeld te verrijken met de maatschappelijke waarden van de samenleving.
Zorgverlenen kan fysiek zwaar werk zijn. Een exoskelet kan medewerkers ondersteunen en zo uitval voorkomen. Drie zorginstellingen in West-Brabant laten medewerkers zo'n ondersteunend pak uitproberen.
Het demissionaire kabinet-Rutte en brancheorganisaties willen het aantal zzp'ers flink beperken. De maatregelen hebben grote gevolgen voor zzp'ers in de zorg. De vraag voor zorgbestuurders is: wordt alles straks goedkoper als zzp'ers terugkeren in loondienst of zal een groot aantal de zorg verlaten?
“Als je niet vanuit het collectief en verbinding denkt, krijg je veel problemen met de zorg”, waarschuwt Margriet Schneider, bestuursvoorzitter van UMC Utrecht. “De uitdagingen in de gezondheidszorg zijn zo gigantisch, dat instellingen die niet meer vanuit hun eigenbelang kunnen oplossen.”
Iedere dag liggen er in Nederlandse ziekenhuizen gemiddeld 727 patiënten die geen ziekenhuisbehandeling meer nodig hebben, te wachten op vervolgzorg. Dit kost de ziekenhuizen naar schatting 146 miljoen euro per jaar. Dit blijkt uit cijfers die Dutch Hospital Data heeft aangeleverd op verzoek van Zorgvisie en uit een eigen peiling.
Bij Amarant besloten ze een andere weg in te slaan als het gaat om medezeggenschap van de teams, met streven naar gelijkwaardigheid tussen betrokken partijen. En het Groene Hart Ziekenhuis verbetert met het programma Nurses Know Better de samenwerking tussen arts en verpleegkundigen.
Jong talent Mohamed Badaou (25) begeleidt studenten met een migratieachtergrond en studenten zonder netwerk. Zijn inspanningen leveren hem een KNMG-prijs, landelijke aandacht en een compliment van minister Robbert Dijkgraaf op. “Wij blijven doorgaan totdat het niet meer uitmaakt waar je wieg heeft gestaan.”
Scheidend bestuursvoorzitter Marco Meerdink heeft in zijn zevenjarige bestuursperiode vele hordes moeten nemen. Toch kreeg hij samen met het personeel de geplaagde ouderenzorginstelling weer op de rit. Dit verhaal gaat over weglekkend vertrouwen, tegenvallende ministers, community-denken, gure tegenwind, maar ook over trots.
De teams van Buurtzorg gaan leren werken met de sociale benadering van dementie. Anne-Mei The, initiator van deze benadering, wordt de cultureel-antropoloog van Buurtzorg, vertelt Buurtzorg-directeur Jos de Blok. “Niet de ziekte, maar de mens met het levensverhaal en het netwerk van patiënten zijn het beginpunt.”
Burgers vinden gezondheidszorg een van de belangrijkste thema’s van de verkiezingen. Politieke partijen zijn in verkiezingstijd tot veel in staat om de burger te paaien, maar op het gebied van de zorg staat de burger met lege handen.
Steeds vaker is de agenda van bestuurder Stephan Bodde van PSW gevuld met afspraken over regionale en domeinoverstijgende samenwerkingen. Die nieuwe verbanden zijn voor het merendeel lokaal, maar dat maakt ze niet minder transformatief.
De noodzaak om de zorgsector te verduurzamen is groot. De rol van toezichthouders in zorg en welzijn is daarbij van groot belang volgens onderzoekster Vera van Schie. “Duurzaamheid moet integraal worden opgepakt in organisaties.”
In de ruzie over de concentratie van de kinderhartchirurgie speelt Ernst Kuipers een hoofdrol. Als VWS-minister neemt hij het besluit waardoor Leiden en Utrecht verliezen. Als oud-Erasmus MC-topman wilde Kuipers dolgraag fuseren met het Leiden UMC. Een reconstructie van een mislukte fusiepoging en de gevolgen.