Wouter Bos, scheidend bestuursvoorzitter van VUmc en vice-voorzitter van AMC, zegt geschrokken te zijn hoe toezichthouder ACM naar fusies kijkt. Dat vertelt hij in een afscheidsinterview met Zorgvisie. Verder in het septembernummer onder andere: de inventieve behandeling van mensen met dementie en ernstig probleemgedrag, zes stappen om burn-out bij artsen te voorkomen, en in de Focus drie artikelen over nieuwe verdienmodellen.
Redactioneel commentaar door Eric Bassant, hoofdredacteur Zorgvisie.
Wouter Bos neemt afscheid van de gezondheidszorg. Een terugblik op het fusieproces van VUmc en AMC, de komst van EMA en de betaalbaarheid van de zorg.
In de juridische rubriek 'Terecht' zet advocaat Simona Tiems de meest opvallende wijzigingen van de wet BIG op een rij.
In het Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie ontmoeten het verpleeghuis en de ggz-instelling elkaar. Daar varen zowel de patiënt met onbegrepen probleemgedrag als zijn behandelaars wel bij.
'Het voorkomen van burn-out is de meest effectieve manier om de zorg veiliger te maken', zegt Stephen Swensen, emeritus professor van de Mayo Clinic. Hij adviseert in zes stappen hoe de organisatie de kans op een burn-out bij medisch specialisten kan reduceren.
Column van Pauline Meurs. Haar boodschap: bekijk de komst van nieuwe technologieën van meerdere kanten.
De Drie Notenboomen is dichtbij de export van zijn formules. De pionier in franchiseformules voor zorgondernemers heeft een vergunning om in België te starten met Thomashuizen. In Nederland wordt de expansie afgeremd door wet- en regelgeving.
Het Amsterdamse bedrijf NLC helpt uitvinders om hun medisch-technologische vondsten te vermarkten. Onderzoekers in umc's en technische universiteiten weten de weg inmiddels te vinden. Ook medisch specialisten elders raken enthousiast.
In de thuiszorg is het franchisemodel van Home Instead opvallend. Eric Kindt haalde het Amerikaanse concept in 2011 naar Nederland en heeft nu twintig franchisenemers met in totaal 24 vestigingsregio's. Daar komen dit jaar nog tien vestigingsregio's bij.
In de rubriek Wijze raad voert het vraagstuk van governance bij netwerkzorg dit keer naar een van de auteurs van het recent verschenen boek 'Organiseren in en met netwerken.'
De juiste zorg op de juiste plek. Het klinkt zo logisch. Maar het is niet zomaar in praktijk gebracht. Berenschot organiseerde een bestuurlijke dialoog over regierol, randvoorwaarden en welke stappen te zetten.
Vier boeken laten zien wat ongeneeslijk zieken en hun naasten meemaken. De schrijvers doen een dringende oproep voor betere zorg als genezing niet meer mogelijk is.
Het Radboudumc is het eerste ziekenhuis ter wereld dat werkt met continue monitoring gecombineerd met voorspellende software.
In de boekenrubriek een recensie van 'Zorg voor privacy, het handboek voor privacybewustzijn in de zorg' en 'Bladeren met' René Smit.
Juli was een bijzondere maand voor Gita Gallé. Niet alleen vanwege haar vakantie in Portugal, maar ook door het bezoek van minister Bruins. Bovendien moest ze knopen doorhakken voor 2019.
Hoe is het om van zorgverlener 'opeens' patiënt te zijn? In de rubriek 'In de praktijk' van Zorgvisie magazine vertelde oud-hoofdinspecteur Gert Siemons zijn ervaringen.