In het meinummer van Zorgvisie magazine – naast het coverinterview met Georgette Fijneman van Zilveren Kruis –interviews met Hugo Borst en Carin Gaemers en een kort interview met Gijsbert van Herk over het ‘huisgemaakte’ Humanitas-keurmerk. En in de focus ict licht Henk Valk de ambities van Philips toe.
De hoofdlijnenakkoorden zijn altijd een noodgreep geweest. Dit jaar klinkt veel twijfel aan de effectiviteit ervan.
Hoe is het om van zorgverlener 'opeens' patiënt te zijn. Hoe ervaar je de zorg als je 'aan de andere kant' zit? Biedt dat nieuwe inzichten? Deze maand oud-hoofdinspecteur Patiëntveiligheid Jan Vesseur.
Stoppen met negatieve energie, de schouders eronder. Samen de zorg beter maken en betaalbaar houden. Dat is misschien wel de belangrijkste boodschap van Georgette Fijneman.
Keuzevrijheid voor zwangeren is niet onbeperkt
De Participatiewet, waarin is afgesproken dat ook mensen met beperkingen recht hebben op werk, levert volgens gehandicaptenzorgorganisatie Prinsenstichting in Purmerend vooralsnog te weinig werkplekken op. Daarom eist zij van haar leveranciers dat ze bij aanbestedingen openstaan voor een Social Return on Investment contract.
De geschilleninstantie zorgcontractering zou een laagdrempelig alternatief moeten zijn voor een gang naar de rechter. Tot voor kort was er slechts één zaak.
Voeding als therapeutische optie moet veel meer aandacht krijgen in het onderzoek en in de klinische praktijk, vindt Pauline Meurs.
Externe kwaliteitskeurmerken geven schijnzekerheid, vindt Humanitas-bestuurder Gijsbert van Herk. De organisatie werkt nu met een eigen keurmerk.
Philips heeft een grote ambitie: het leven van drie miljard mensen verbeteren binnen het zogenoemde Health Continuum. Daarom wil Philips om te beginnen, uitgroeien tot dé dataprovider van Nederland.
Juist ziekenhuizen zijn aantrekkelijk voor cybercriminelen omdat de beschikbaarheid van patiëntgegevens cruciaal is en alle systemen continu moeten draaien.
De patiënt informeren over zijn of haar ziekte en behandeling met respect voor de privacy. Dat stond kno-arts Markus Oei voor ogen toen hij in 2012 startte met de communicatietool Inforium.
Investeren in e-health, technologie en ict is een van de oplossingen voor de problemen waarmee de zorg kampt. Naast de financiële injecties voor innovaties zullen ook de technologie en de infrastructuur aangepakt worden.
Een rubriek over de vele partijen waarmee in de governance van zorgorganisaties rekening moet worden gehouden. Dit keer over de medezeggenschapgroep SamenSpraak van de Brabantse zorgorganisatie stichting Maasduinen die als visie heeft dat zorg en welzijn 'van het dorp is'.
Na hun manifest over de tekortkomingen in de ouderenzorg zetten Hugo Borst en Carin Gaemers hun strijd voor waardige zorg in verpleeghuizen voort. Hun nieuwste project is een televisieserie over de dagelijkse zorg voor mensen met dementie.
Meer kracht in de handen dankzij IronHand.
In de boekenrubriek de lovende recensie van Zorg over zorg. Zorgvisie bladert met Julliette van Eerd, bestuursvoorzitter Mondriaan, door haar inspiratiebron ‘Switch’ van Chip en Dan Heath.
Met een goede liquiditeitsbegroting kunnen zorgorganisaties het saldo van financiële baten en lasten optimaliseren en de consequenties van beleidsvoornemens inschatten.