Zorgvisie special Passende zorg, 2024

    Coverfoto door Paul Tolenaar

    Interculturele palliatieve zorg: ‘Wees persoonsgericht en empathisch’ | Paul van der Nat, Marc Rouppe van der Voort, Tijn Kool, Sjoerd Repping schreven een pleidooi voor concrete acties en een integrale aanpak van passende zorg | Hoe huiselijker het gebouw, hoe minder onbegrepen gedrag, blijkt uit onderzoek en de praktijk | GGz Breburg wil verder met mentale gezondheidscentra, maar het systeem stokt | mProve zet in op datagedreven passende zorg

    Wim van Harten, bestuursvoorzitter Rijnstate en mProve-voorzitter

    mProve zet in op datagedreven passende zorg

    mProve, het samenwerkingsverband van zeven grote topklinische ziekenhuizen, wil het mProve-dataplatform mPlify gebruiken voor de vertaling van het concept passende zorg naar de praktijk van individuele ziekenhuizen. “Op basis van datagedreven inzichten willen we het concept passende zorg scherper invullen”, zegt mProve-voorzitter Wim van Harten.

    Kamer client Ipse de Bruggen

    ‘Hoe huiselijker het gebouw, hoe minder onbegrepen gedrag’

    Wat doet het interieur met het gedrag van mensen met een verstandelijke beperking? Onderzoeker Jacqueline Roos van Ipse de Bruggen ziet verrassende mogelijkheden in de literatuur en bij haar eigen organisatie.

    Interculturele palliatieve zorg: ‘Wees persoonsgericht en empathisch’

    Mensen met een migratieachtergrond maken minder gebruik van palliatieve zorg. Wat is er nodig om beter aan te sluiten bij hun behoeften? Adviseur Gudule Boland: “Het goede nieuws is: je kunt het gewoon leren.”

    In het Radboudumc is niet altijd opname nodig voor patiënten met een acuut herseninfarct

    Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat bij ongeveer 20 tot 25 procent van de patiënten een ziekenhuisopname na een acuut herseninfarct niet nodig is. “Zij hebben weinig uitval en functioneren grotendeels zelfstandig. Deze groep komt in aanmerking om vanuit de SEH gelijk met ontslag naar huis te gaan”, zegt neuroloog Ewoud van Dijk.

    Jan Kremer

    Column: Doen zonder doem

    Passende zorg zal alleen slagen als we er een hoopvolle beweging van maken, denkt Jan Kremer. Daarom is het 'onze plicht om optimistisch te zijn'.

    Alex de Ridder GGz Breburg

    GGz Breburg wil verder met mentale gezondheidscentra, maar het systeem stokt

    Met de verkennende gesprekken in de Mentale Gezondheidscentra wil GGz Breburg de capaciteits- en wachttijdenmisère aanpakken. Na zo’n gesprek wordt beoordeeld wie daadwerkelijk gebaat is bij een behandeling in de ggz. Hoewel deze aanpak een kwart van de mensen buiten de ggz houdt, vreest GGz Breburg de aanpak te moeten terugdraaien. “Het is vijf voor twaalf”, aldus bestuurder Alex de Ridder.

    Passende zorg: een pleidooi voor concrete acties en integrale aanpak

    Er bestaat een overdaad aan terminologie als het gaat om ‘passende zorg’. We noemen het waardegedreven zorg, uitkomstgerichte zorg, gepast gebruik, de juiste zorg (op de juiste plek). Samen met de veelheid aan programma’s, wordt het er op de werkvloer niet altijd makkelijker op.

    Redactioneel: Zorgprofessionals en patiënten verdienen vertrouwen

    Aan goede voorbeelden van passende zorg geen gebrek, schrijft redacteur Corine Lutz in de Zorgvisie special passende zorg. Maar hoe voorkomen we dat het bij goede voorbeelden blijft? Of dat de kritiek erop verandert in cynisme?

    Geranne Engwirda: ‘Eendimensionaal p x q afspreken, dat werkt niet’

    Geranne Engwirda had zelf niet bedacht om weg te gaan bij het Catharina ziekenhuis, maar toen ze op een shortlist kwam voor de positie van voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit, besloot ze zichzelf een sollicitatieprocedure te gunnen. "Ik realiseerde me dat dit een enorme kans is om een andere manier van betekenis te zijn voor de zorg", zegt Engwirda in een interview in de Zorgvisie special Passende zorg. Het is haar ambitie om de zorgkloof te dichten.

    Column: Achter iedere patiënt zit een mens en geen mens is hetzelfde

    Voor echt passende zorg is de visie en mening van de patiënt onmisbaar, stelt Arthur Schellekens, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland, in zijn column in de Zorgvisie special Passende zorg. "Er is nog een lange weg te gaan om die op een goede manier boven tafel te krijgen."

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.