De nieuwste editie van Zorgvisie tech magazine is verschenen. In dit nummer is onder meer aandacht voor e-health in de huisartsenpraktijk. Verder een interview met Ab Klink, oud-bestuurslid VGZ, die waarschuwt voor de opmars van Amerikaanse technologiereuzen in de gezondheidszorg.
De vraag naar radiologisch onderzoek neemt toe, bestanden kunnen makkelijker digitaal gedeeld worden en dus kunnen ziekenhuizen de interpretatie van beelden uitbesteden. Vijf radiologie-maatschappen spelen in op deze trend en starten een eigen expertisecentrum: ‘Nederlandse verslagen zijn immers beter en goedkoper.’
Nederland, en Europa, moet met argusogen kijken naar de opmars van Amerikaanse technologiereuzen in de gezondheidszorg. Het gebruik van nieuwe technologische snufjes kan de zorgkosten opdrijven. ‘Hier zullen de zorgverzekeringspremies stijgen, terwijl de winsten naar de VS gaan’, zo waarschuwt Ab Klink bij zijn afscheid als lid van de raad van bestuur van VGZ.
Een oproep aan burgers, patiënten/cliënten, om waar mogelijk te kiezen voor digitale oplossingen in de hoop dat zorgverleners, bestuurders, beleidsmakers en politici dan eindelijk vaart maken met de digitalisering van zorgverlening.
Van patiënten met borstkanker moeten zorgverleners tot wel veertig keer dezelfde informatie invoeren in verschillende systemen. Dat is arbeidsintensief, kostenverhogend, inefficiënt en foutgevoelig: het kan zelfs de juiste diagnose en behandeling van de patiënt in gevaar brengen. Tijd voor verandering. Dat schrijven leden van de werkgroep standaardisatie verslaglegging van het Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON).
Terwijl u dit leest, wordt hard gesleuteld aan de definities van het zogeheten zorgprestatiemodel voor de ggz. Dat schrijft Eddy van de Werken in zijn column in Zorgvisie Tech magazine. Zowel qua zorgtypering (definities van de te leveren zorg) als in de verantwoording (financiële tegenprestatie) verandert straks veel.
De Nederlandse huisartsenzorg staat onder druk. Vernieuwers die denken met digitale ondersteuning de oplossing in handen te hebben, worden door critici met argusogen bekeken. De weg naar verdere digitalisering is ingeslagen en zorgt voor een tweedeling in de eerste lijn.
Een waarnemer vinden is voor huisartsen een moeizame zoektocht. Digitale ondersteuning kan daarbij helpen, maar lost het probleem in regio's met een ernstig tekort aan huisartsen niet op. Een initiatief uit Twente biedt nu online waarnemen.
Internationale uitwisseling van medische data kan lastig zijn, vooral in grensgebieden waar veel patiënten heen en weer reizen. Ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen vond een oplossing. 'Het Belgische CoZo is een prima netwerk, in mijn ogen zelfs beter dan veel Nederlandse systemen, omdat de informatie altijd bij de bron blijft.'
Technologie die menselijke spraak kan herkennen, analyseren en produceren, ontwikkelt zich razendsnel. Toepassingen vinden steeds meer hun weg naar de zorg, ook in Nederland. Wat is de meerwaarde, welke ontwikkelingen staan op stapel en wat zijn de uitdagingen?
Phishing vormt een serieuze bedreiging. Vaak doen de aanvallers zich met een vals e-mailadres voor als een vertrouwde partij. DMARC helpt dit misbruik van e-maildomeinen te voorkomen. Hoe werkt DMARC precies? En wat zijn de voordelen?