Zorgvisie sprak met Magnus Heunicke, de Deense minister van Volksgezondheid. Het was een leerzaam gesprek over hoe Denemarken de digitalisering van de gezondheidszorg aanpakt. Verder artikelen over slimme preventie, data delen en tech op de werkvloer.
Het Antoni van Leeuwenhoek, de Universiteit van Amsterdam en Elekta starten een nieuw AI-lab. De komende vijf jaar gaan de partijen zelflerende algoritmen ontwikkelen voor adaptieve radiotherapie.
Het project CO + Start koppelt start-ups aan ziekenhuizen om zo de kloof tussen de medische en de technologische werelden te overbruggen. Twee technologen en een cardioloog over hun ervaringen in het Spaarne Gasthuis.
Zorgaanbieders moeten erop kunnen rekenen dat ict-oplossingen voldoen aan de laatste wet- en regelgeving. Daarom stemt brancheorganisatie OIZ deze ontwikkelingen af tussen ict-leveranciers en beleidspartijen.
Jan Christiaan Huijsman kijkt met respect naar Denemarken, waar al in 2003 een nationaal epd werd ontwikkeld. Inmiddels zijn stelselmatig stappen gemaakt met volledige digitalisering in de zorg, nationale zorgdatabanken, apps, allemaal op basis van vroegtijdige realisatie van primaire gegevensuitwisseling.
TONOS Care ontwikkelde een AI-app waardoor zorgcapaciteit wordt vrijgespeeld, werkdruk beter verdeeld en reistijd beperkt. De Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) helpt ziekenhuizen om chaos rond het rooster te verminderen door gebruik van een serious game.
Wat dataverkeer betreft loopt de zorg een paar decennia achter op de rest van de maatschappij. Systemen sluiten niet op elkaar aan en eenheid van taal is ver te zoeken. Op regionaal, nationaal en zelfs Europees niveau wordt gewerkt aan een inhaalslag.
De Deense minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke reist in juni mee met het kroonprinselijk paar Frederik en Mary naar Nederland. Een goed deel van de programmering rond het staatsbezoek staat in het teken van de technologische ontwikkeling in de gezondheidszorg.
Tech-innovaties kunnen helpen om met weinig personeel toch voldoende zorg te leveren. Dat personeel moet dan wel meegenomen worden in deze ontwikkeling. Te beginnen bij de studie.
Het pad naar de persoonlijke gezondheidsomgeving is geplaveid met uitstel en vertraging. Hoewel het achterliggende idee om patiënten inzicht in en regie over hun eigen gezondheidsdata te geven breed wordt gedragen, gaat de uitrol in de praktijk buitengewoon moeizaam.
Een betere conditie van de bevolking verlicht de druk op de zorg. Technologie kan bij die verbetering helpen, maar gebrekkige financiering en ontoegankelijke data vormen belemmeringen.