Thuismonitoring, ook wel telemonitoring genoemd, heeft grote voordelen voor patiënten, zorgprofessionals en -organisaties. De opkomst ervan stelt de sector echter voor belangrijke vraagstukken. De omslagverhalen van Zorgvisie tech magazine nr. 4 gaan over deze ontwikkeling. Hoe kun je de inzet optimaliseren en de technologie rendabel houden? Verder in deze editie verhalen over wearables, cyberveiligheid en het epd in de cloud.
Bestuurders en beleidsmakers verwachten veel van thuismonitoring, ook wel telemonitoring genoemd. Om er echt de vruchten van te plukken, is schaalgrootte nodig en dat vraagt om samenwerking. Het is de vraag hoe die eruit komt te zien. De komende periode wordt die puzzel gelegd.
De organisaties die nieuwe zorgtechnologie moeten beoordelen, kunnen de ontwikkelingen nauwelijks bijbenen. Toch is het van belang dat ze vinger aan de pols houden en in een vroeg stadium betrokken worden bij de ontwikkeling van al die innovaties voor de zorgmarkt. Dat stelden deskundigen onlangs op het jaarcongres van Health Technology Assesment international (HTAi).
De NZa heeft een publieke taak op het terrein van de gezondheidszorg en mag daarom - een minimale hoeveelheid - gezondheidsgegevens verwerken zonder uitdrukkelijke toestemming van de patiënt. De NZa is verantwoordelijk voor de privacy van patiënten.
Wie ervan droomt om te tijdreizen, doet er goed aan om in de zorg te gaan werken. Met name teruggaan in de tijd lukt daar bijzonder goed. Zo is de zorgsector het laatste bastion waar nog op grote schaal gebruik wordt gemaakt van de fax. Toch heeft het laatste uur geslagen voor dit communicatiemiddel, dat zo oud is dat de jongere generaties niet eens weten wat het is.
De zorgsector is al enkele jaren koploper in het aantal datalekken. Om zwakke cyberplekken op tijd op te sporen, werken het ministerie van VWS en Z-CERT aan een scantool die zorgorganisaties tijdig en gericht waarschuwt.
Datagedreven zorg maakte een grote stap voorwaarts toen Amsterdam UMC vorige week AI-ontslagsoftware op de IC in gebruik nam. Toch had het maar weinig gescheeld of Pacmed, het bedrijf achter het product, had AI voor de huisartsenzorg gemaakt, vertelt co-ceo en medeoprichter Wouter Kroese.
De Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) zal niet alle problemen met de uitwisseling van data oplossen, maar het is wel het begin daarvan. Nu komt het aan op goede wil en doorzettingsvermogen.
Vrijdag 25 november staat ongetwijfeld omcirkeld in de agenda van iedereen die bij Gelre ziekenhuizen werkt. Op die dag neemt Gelre Hix als nieuw epd in gebruik. Hiermee wordt het gehele elektronisch patiëntendossier (epd) vanuit de cloud ontsloten: een unicum in Europa.
Deze blog schrijf ik na het debat over de Wegiz en net voor de stemming hierover in de Tweede Kamer. Wie de discussie in de Tweede Kamer heeft gevolgd, is het ongetwijfeld opgevallen dat de kennis van het feitendossier niet erg hoog is.
Alle zorgsectoren staan voor een grootschalige brede transformatie. De veranderopgave qua cultuur en gedrag, qua processen en techniek is groot. Daar heeft de zorg hulp van experts uit de praktijk bij nodig.
Cardioloog Ivo van der Bilt van het Hagaziekenhuis was best even verbaasd toen hij zijn telefoon opnam en Google aan de lijn had. Inmiddels hebben ze een experimentele studie opgezet die data uit wearables en Google Cloud combineert.