Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Marcel Canoy: ‘Paarse krokodil zit patiëntgerichte zorg in de weg’

Hester Hinloopen
Hoe bereiden we het zorgstelsel zo goed mogelijk voor op een nieuwe recessie? Daar hoopt minister van financiën Wopke Hoekstra na de zomer antwoord op te krijgen. Onlangs deelde Wim Groot zijn visie en ideeën op dit thema. Dit keer is het de beurt aan collega-econoom Marcel Canoy. ‘Zorginitiatieven die wél echt willen uitgaan van de patiëntbehoefte, worden opgezadeld met bureaucratische nachtmerries’.
Marcel Canoy
Marcel Canoy: ‘Paarse krokodil zit patiëntgerichte zorg in de weg’. Foto: Fotobureau Roel Dijkstra

Na de zomer start het ministerie

Registreren

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De frame van de Hr. Canoy dat Nederland het meest solidaire zorgstelsel heeft is onzin; de oude ziekenfondsgrens bestaat nog steeds. De inkomensafhankelijke premie is afgetopt bij 50.000. Iedereen boven dat inkomen betaalt evenveel als degenen daaronder. Is dat solidair? Ook de WLZ premie is afgetopt. Vandaar ook dat de lage en middeninkomens het zwaarst worden belast. Leuke dingen voor ambtenaren. Laat Canoy en Hoekzema zich daar eens over uitlaten. Waarom mag de Overheid zelf autonoom groeien met 3% per jaar? Ongeacht de staat van de Economie? Het “Basispad” is de door de Overheid zelf toegestane jaarlijks groei van de Overheidsuitgaven, openbaar bestuur, subsidies, adviseurs, consultants, ZBOs en wat al niet te maken heeft met de Overheid zelf. Dat Basispad mag ieder jaar groeien met ongeveer 3.5% per jaar. Ongeacht de groei of daling van het BNP. En dat Basispad is het grootste publieke geheim in Nederland; geen Paarse Krokodil maar het Grootste KoekieMonster dat er bestaat!
    Zo verdringen toch de Overheidsuitgaven en bestedingen de particuliere bestedingen en investeringen?
    Canoy ziet de balk voor zijn ogen niet.

  3. Hier zien we de vos die de passie preekt.
    Geinstitutionaliseerd wantrouwen, met in haar kielzog de controle- en regelindustrie, is een belangrijke peiler van dit stelsel.
    Dit stelsel, waarover Canoy geen twijfel heeft: ” the only show in town” immers.
    Zijn treuren over administratieve rompslomp komt hierdoor onoprecht over.
    Paarse krokodillentranen.

    • En natuurlijk is het ‘pijler’ en niet ‘peiler’.
      Boodschap blijft staan.
      ‘ ‘Als ik in de huid van de ambtenaren zou kruipen, zou ik me als eerst afvragen welke top tien beleidsmaatregelen zowel een positief effect hebben op de betaalbaarheid, én de kwaliteit van zorg. Dus welke ingrepen kosten weinig en leveren kwalitatief veel op, en andersom: wat levert juist veel op maar laat kwaliteit ongemoeid? ‘

      En? Heeft u de ambtenaren al voorzien van 10 adviezen die de kern van uw stelsel vooral ongemoeid laat?

  4. Het wordt zeer moeizaam om vanuit economisch denken deze “Healthcare crisis” te lijf te gaan. Als het geneeskundig apparaat de mens als organisme niet meer als ongedeeld beschouwd, maar zich zelf door sub-, supra- en superspecialisaties op enkel onderdelen van orgaansystemen stort, moet men de basale geneeskundige principes wel verwaarlozen. Bovendien is op ieder minigebiedje de “wetenschap” alleen maar bezig om geïsoleerd van de rest de eigen heilige (mini-)graal in technologische hoogstandjes of nog duurdere farmacalogische oplossingen te zoeken. Aan preventie heeft nooit een verdienmodel gezeten, zeker niet op de ongebreideld in aantal stijgende musculoskeletale aandoeningen en degeneratieve aandoeningen van het centraal zenuwstelsel. Juist de grote en zeer op het BNP drukkende volks”ziekten” rug- en nekpijn, hernia’s, artrose, osteoporose en blessures van bot, spier-en pees, kennen geen enkele preventie meer sinds we na de jaren zestig de Gezondheidsleer met haar preventiekennis en kunde rond houding en bewegen in de groeifase uit de (para-)medische curricula kukelden, uit de common sense lieten verdwijnen ( ooit verplichte leerstof op huishoudscholen) , uit het Onderwijs weghaalden ( op goede houdingen en goede looppatronen gerichte Europese schoolgymnastiek), de schoolbanken weggooiden, de screening op houdingsproblemen uit het periodiek geneeskundig onderzoek door de schoolartsen weghaalden ( “niet nodig”, “te duur”) .
    Het RIVM heeft de sedentaire leefstijl, te vroeg, te veel en teveel verkeerd zitten, zeer beroerd uitwerkend op het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel, ook verantwoordelijk gesteld voor het doorstijgen onder steeds jongere mensen van DM ( juist bij niet dikke kinderen) , hart en vaatproblemen( ritme!) , maar ook de veelvoorkomende kankersoorten . Kanker is en blijft een “Zivilizationskrankheit”, die bij leven vlg. de Gezondheidsleer nauwelijks voor hoeft te komen. Rond alcohol, roken en ongezonde voeding worden er nu preventiestappen gezet. Rond de gezonde lichamelijke opvoeding nog niet We moeten de economen en beleidsmakers veel succes wensen, want het probleem gaat zich nog verdiepen en uitbreiden. De Geneeskunde had de antwoorden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.