Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Marktwerking leidt tot 16 miljard euro onderschrijding’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Zorgverzekeraars kopen de zorg zo scherp in dat er sinds 2012 bijna 16 miljard euro aan onderschrijdingen is op de begroting van VWS. De onderschrijdingen realiseren ze in de thuiszorg, ggz, huisartsen, fysiotherapeuten en apothekers. Dat is een van de opvallende bevindingen van onderzoek naar vijftien jaar gereguleerde marktwerking in Nederland van hoogleraar betaalbaarheid van de zorg Patrick Jeurissen (Radboudumc) en hoogleraar beleidswetenschappen Hans Maarse (universiteit Maastricht).
VGZ, Zuyderland, zorgverzekeraars, zorginkoop, ziekenhuizen, ziekenhuiszorg
Foto: Fotalia

Sinds 2012 kent de begroting van

Registreren

5 REACTIES

  1. Komt er dan nu eindelijk een fundamentele discussie? Nee hoor, zal niet gebeuren. Verzekeraars hebben zorgplicht, waarbij er met een verzekeringsplicht recht op zorg is voor polishouders. Ingekochte zorg, tijdig, dus binnen de Treeknorm geleverd. Persoonsgerichte zorg die voldoet aan de professionele norm en niet aan de norm van een verzekeraar . Toezicht op de inkoop en recht en transparant kostendekkend tarief door de NZa. Niets van dit alles. Het ligt altijd aan de ander. Nul zelfreflectie bij verzekeraars en NZa. De banencaroussel met de politiek doet de rest.

  2. Lees alle reacties
  3. “Onderschrijding” geeft ook een signaal dat marktwerking onvoorspelbaar is en ook dat er mogelijk ongelijkwaardige onderhandelingsvaardigheden in het spel kunnen zijn: zorgverzekeraar doet alsof het diens eigen geld is en de zorgverlener vraagt om billijke vergoeding van het professioneel zorgaanbod. Er gaat heel wat tijd ( en dus geld ) zitten in de bureaucratie hiervan en om de onderhandelingen evenwichtig te maken zouden zorgprofessionals er goed aan doen om dat proces “uit te besteden” aan rasonderhandelaars en de kosten daarvan te includeren. Maar als publieke dienst kan dat allemaal ook anders. Marktdenken is oud en mogelijk snel “out”. Verzorgenden en verpleegkundigen kiezen ( en kozen ) nooit hiervoor.

  4. Is het niet vreemd om middelen die in principe ter beschikking stonden voor zorg, maar niet aangewend zijn, als onderschrijding te kwalificeren? Alsof het geld op moet. Niemand is toch bijvoorbeeld fysiotherapie tekort gekomen (er zijn geen wachtlijsten, eerder overschot), iedereen kon naar de apotheek, op wijkverpleging is overgehouden omdat er een arbeidsmarktprobleem was en volgens mij hebben huisartsen overigens in de afgelopen twee jaar alleen al €500 mln méér kunnen uitgeven. (Zie zorgvisie 2 juni, : https://www.zorgvisie.nl/blog/onverzadigbare-huisartsen/)
    Ik lees in het rapport van Jeurissen vooral als belangrijkste conclusie dat het zorgstelsel qua doelmatigheid, toegankelijkheid, betaalbaarheid, betere kwaliteit van zorg en innovatie-mogelijkheden best wel goed functioneert. (!)

  5. Tja, het was al bekend dat de zorgverzekeraars een ongecontroleerde machtspositie hebben en telkens verder gaan in het afknijpen va het veld. Het gevolg is zichtbaar in het veld. De boodschap is dat steeds meer in de wijk moet (en zal) plaatsvinden, maar dat er 0 (nul) investeringen worden gedaan door verzekeraars. De zorgverzekeraars voelen zich niet verantwoordelijk voor de arbeidsmarkt maar verwijten de zorgaanbieders wel een gebrek aan goed werkgeverschap. Maar die zorgaanbieders worden daartoe niet in de gelegenheid gesteld; de kosten van een uur zorg (vooral personeelskosten) worden niet gedekt door de tarieven. Ook dit is een desinvestering. En het landschap wordt steeds kaler en onaantrekkelijker om in te werken. En tel daarboven op de administratieve lasten die voortvloeien uit de wijze van financieren en verantwoorden, dan heb je het probleem compleet in beeld.
    De afdronk van 15 jaar zorgregelingen bij zorgverzekeraars is dus een verschraald landschap, waar investeringen zijn uitgebleven, een onaantrekkelijke werkomgeving is gecreëerd en de zorg tegen steeds minder reële tarieven wordt ingekocht. En een oppotting van reserves bij de zorg verzekeraars, een continue boodschap over misbruik in de zorg (minder een promille van de verzekerde zorg, maar de beeldvorming is anders) en dus een volledig geld gedreven werkwijze van zorgverzekeraars. Het gaat nergens meer over de kwaliteit en duurzaamheid van de zorg. Behalve in de retoriek. Misschien tijd voor bezinning en tijd om te redden wat er nog te redden valt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.