De universitair medische centra hebben eind april 27 miljoen euro toegezegd gekregen om loketten in te richten ten behoeve van de post-covid-zorg. Initiatiefnemer van een eigen centrum voor deze zorg in Brabant, Wink de Boer, is kritisch op die gang van zaken.
Op 20 april deed demissionair minister
Goed pleidooi voor patiënt centrale en laagdrempelige zorg. In mijn omgeving zie ik dat long COVID wordt behandeld met als doel omgaan met en coaching. Waar blijft het onderzoek naar genezing bijv met HBOT therapie, immunologie, orthomoleculaire geneeskunde. Patiënten en huisartsen zoeken in de brei naar oplossingen. Duitsland en de VS lopen zover voor op dit gebied. Hopelijk worden de miljoenen niet alleen aan overleg en coaching maar aan zoeken naar genezing uitgegeven.
Uitstekende analyse van dhr. De Boer. Uit gesprekken met LC patiënten die (grotendeels) hersteld zijn leerde ik dat zij allemaal al een lange weg van kastjes naar muren hadden afgelegd. Wat ik ook leerde is dat een hoogleraar van een UMC die onderzoek wilde doen naar het succes van een nieuwe behandeling van LC patiënten, door zijn academische collegae werd teruggefloten. Het binnenhalen van onderzoeksbudget was het doel en niet de verklaring van het succes!. Het voorbeeld van het Parkinsonnetwerk wordt terecht genoemd. Die benadering is uitstekend geschikt voor LC patiënten. Prof. Bas Bloem kan daar alles over vertellen. Maar ook hij moest vele hindernissen nemen. In Groot Brittannië zijn al goede ervaringen opgedaan met inzet van een netwerk, waar wel de patiënt centraal staat. Via bijvoorbeeld inzet van PGO’s is dat binnen een jaar geregeld. Het kan dus echt wel.