Het gebruik van innovatieve geneesmiddelen kan zorginstellingen circa tienduizend personeelsleden besparen. De inzet van de medicijnen is echter nog beperkt, omdat het voor verzekeraars financieel gunstiger is mensen te laten opnemen.
Onderzoekers van het Haagse onderzoeksbureau Ape
Bas Leerink van Menzis voelt zich aangesproken door ons rapport. En niet geheel ten onrechte, want er zouden meer ziekenhuisopnamen kunnen worden voorkomen als de betrokken patiënten zouden worden behandeld met de meest geëigende medicijnen. De onderzochte nieuwe medicijnen besparen ziekenhuisopnamen en zorgen ervoor dat er voldoende handen aan het bed overblijven. In plaats van zijn pijlen op ons rapport te richten, zou Leerink zich beter tot de overheid kunnen wenden. Die zorgt immers voor de verkeerde financiële prikkels.
Leerink heeft duidelijk het rapport niet gezien. Anders had hij op de cover al kunnen zien dat het Pharmaceutical Committee van de Amerikaanse Kamer van Koophandel de opdrachtgever is. Als Menzis het onderzoek zou hebben betaald, zou Leerink van ons hetzelfde rapport met dezelfde conclusies hebben ontvangen. Hij heeft overigens wel een overzichtelijk wereldbeeld, net als Wim Snelleman.
gesponserde zaak, kijk maar in rapport zelf. Pure reclame. Prima op zich, maar dan in het ster blok en niet in het nieuws. Opdrachtgever is Pharmaceutical CommitteeThe Pharmaceutical Committee represents the innovative American pharmaceutical industry in the Netherlands. It contributes to the health and welfare of Dutch citizens by enabling availability and access to innovative medicines. The products represent an important investment in public health, enabling patients to live healthier and longer. As an industry, the pharmaceutical companies make a substantial contribution to employment, education and research in Dutch society.
For more information on the activities of the Pharmaceutical Committee, please visit the Committee’s website.
Prachtig dat uit onderzoek blijkt dat innovatieve geneesmiddelen zo’n grote bijdrage zouden kunnen leveren aan de broodnodige productiviteitsverbetering in de zorg. Maar de insinuatie alsof deze middelen nu niet gebruikt worden omdat zorgverzekeraars daar geen belang bij hebben is pertinent onjuist. Zorgverzekeraars lopen wel risico’s op ziekenhuisuitgaven, voor het variabele deel (wat hier van belang is) ongeveer 60%. Wat wel een probleem is dat de geneesmiddelen die in het ziekenhuis gebruikt worden onderdeel uitmaken van het ziekenhuisbudget, en geen onderdeel uitmaken van de zorgproducten.
En overigens is het nog maar de vraag op alle nieuwe geneesmiddelen deze positieve effecten hebben en tegen welke kosten. Nieuwe geneesmiddelen zijn vaak schreeuwend duur.
En misschien is het goed als de zorgvisie journalist nog eens uitzoekt wie dit onderzoek betaald heeft. Zet de conclusies misschien in een ander licht …