Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Michel van Schaik: ‘Preventie is nog steeds het stiefkindje binnen de zorg’

Zorgvisie-redacteur met als specialisme tech en innovatie in de zorg. Tevens stem van de podcast Voorzorg.
Directeur gezondheidszorg bij de Rabobank Michel van Schaik vindt het onbegrijpelijk dat met het toenemen van de coronabesmettingen de discussie over de beschikbaarheid van IC-bedden oplaait, terwijl de aandacht voor preventie achterblijft. Innovatieve manieren om gezondheid te ondersteunen in plaats van alle pijlen op reparatiegeneeskunde te richten, zijn een speerpunt voor het investeringsbeleid van de Rabobank.
Ontwerp Zonder Titel (40)

Voor Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg

Registreren

1 REACTIE

  1. Een mooi stuk over de zorg en het gebrek aan preventie uit de financiële wereld. Maar wel op het moment dat de marktwerking en de “moneydriven” en puur oplossingsgerichte geneeskunde als een reus op lemen voeten onderuit gaat. Was het niet een bankenman, werkzaam in de USA, die later onze Zorg als minister wel eens toekomstbestendig en goedkoper en efficiënter zou maken???
    En dat onder de kreet boven de stelselwijziging: “Gezondheid is een keuze”! Hoe liberaal wil je zijn, om je domheid over wat er zich in het volk afspeelt, te verbloemen?
    Als de boel eens flink overstroomd dan maken we een Deltaplan. Dat gaat er voor de grootste Socioeconomic Burdens of Diseases in de “geïndustrialiseerde wereld” , namelijk de rugproblemen en de artrose ( ook bij RIVM toekomstverkenning 2040 de grootste, want exponentieel doorstijgende zorgslurpers).
    Van Schaik ziet het nu goed: preventie weer op poten krijgen is een ministerie of zorg overstijgend gebeuren. En het moet betaald worden natuurlijk. Als we het over die rugklachten en artrose hebben dan is er met (enig) gemak terug te vinden, dat we die preventiekennis die hiervoor nodig was, tot diep in de zestiger jaren, in alle lagen van de maatschappij, dus juist ook in common sense, op orde hadden. We zien de problemen nu overal: enorme uitval bij Defensie, groteske toename blessures in de (top)sport, en zeer veel problemen van spierskeletapparaat bij zwangeren.
    Innovatie mag rustig vervangen worden door renovatie van vergeten kennis en- kunde in het volledig gezond op laten groeien van kinderen, Sinds dat de Nederlandse wetenschap, geneeskunde en opvoedkunde de (uit Duitstalig Europa komende) Hygieneleer of Gezondheidsleer uit de boeken en de richtlijnen lieten verdwijnen en ook de jeugd de Amerikaanse leefstijl ( zittend voor een beeldbuis of -scherm) ging aannemen en intensiveren was het gedaan met de preventie en raakte de zorg voor het laten ontwikkelen van goede lichaamshoudingen en sterk, soepel en alzijdig goed bewegingsapparaat in de vergetelheid. Gymnastiek was ooit onderdeel van de Geneeskunde en al bijna 100 jaar voor ons door hygiënisten bij Bismarck door de strot geduwd. De bezetters maakten hier al eerste een einde aan decennia politiek gekrakeel, wat zeer typisch Nederlands, eigenlijk alleen maar over geld ging. Maar ook een beetje verschil in denken in zuilen: gereformeerden vonden korte broeken maar niets, liberalen vonden dat het een keus van ouders moest zijn en de socialisten hadden geen eigen scholen, dus moesten niet zeuren. En “sport” is nu eenmaal vanuit geneeskundige blik essentieel wat anders dan met gerichte en alzijdige lichaamsoefeningen preventie bedrijven. Dan gaan over een paar decennia de zorgkosten als vanzelf weer dalen. Nu zullen we ook bij de banken moeten toezien, dat we te laat waren met de dijken in de Zorg. Pennywise in het Onderwijs/ opvoeding zal nog even Poundfoolish in de Zorg blijven. Nooit meer naar de VS kijken als we weer een gezond volk willen krijgen en iets over willen houden in de overheidsportemonnee.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.