De 119.000 mensen die door de maatregelen betreffende het persoonsgebonden budget (pgb) in 2015 moeten overstappen naar zorg in natura, dreigen minder uren zorg te krijgen. Daar waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) de staatssecretaris van VWS voor.
Indien het ministerie van VWS vasthoudt
@mark wat jammer dat de kleine zorgondernemer of de zzp-er er bij jou zo slecht af komt. Doen ze ook aan bijscholing?? doen ze ook aan stagiaires??? niet allemaal maar ze zijn er wel!! en ze kunnen het doen omdat ze voldoende tevreden klanten hebben. En om die te houden moeten ze hoge kwaliteit leveren want een pgb houder is terecht kritisch! doe je het niet goed, ga hij/zij naar een ander!! Wil waar voor zijn geld. Lever je dit niet als kleine ondernemer of zzp=er ben je zo zonder werk.
En als ik dan lees dat er ongeveer 20.000 mensen nu op deze manier hun inkomen verdienen kan het toch niet anders dan dat er veel koren tussen het altijd aanwezige kaf zit. Maar hierin verschilt de kleine ondernemer niet van de grote organisaties.
Buurtzorg komt alleen maar als er ruim mantelzorg voor handen is. Ook nog eens schrikbarend duur geworden, haalt de krenten uit de pap,,! Is voor PGB eigen regie absoluut geen alternatief, en kunnen inderdaad de directe oproepen niet waarmaken, zoals dit met een vast team van PGB begeleiders wel kan. Hierbij maak je per persoon begeleiding, of verzorging met vaste afspraken. Buurtzorg is te snel gegroeid, en loopt nu ook tegen zijn eigen beperkingen aan, zoals de traditionele thuiszorg. Dat is nu de kracht van het PGB kleinschalig, eigen regie en de client bepaald wie hen, en hoe men geholpen wil worden zonder dat er eisen worden gesteld te aanzien van eventuele mantelzorg. Dit bepaald de client helemaal ZELF.
Weer komt daar Buurtzorg om de hoek kijken. Ja, die wordt alom bejubelt, maar komt niet in mijn woonplaats. Buurtzorg kost 53 euro per uur. Vorig jaar toen de thuiszorg(geen Buurtzorg dus) bij ons over de vloer kwam gebruikten zij 15.75 uur in de week. En reken dan zelf maar uit hoe duur dat dan met Buurtzorg wordt. Wij gebruiken nu standaard minder uren dan dat de thuiszorg vorig jaar gebruikte. Alleen kan onze urenhoeveelheid afwijken bij een enkele extra verschoning. Met de thuiszorg was dat niet te regelen dus moest er elke dag een verschoning plaats vinden. En dat dus vaak voor niets. Zo gauw als Buurtzorg ook in mijn woonplaats komt en een oproepbare verschoning binnen 30 tot 60 minuten kan garanderen wil ik ook wel mee jubelen. En ja, op het moment hebben wij professionals in dienst. En deze professionals werken allen in de reguliere zorg. Dus krijgen hun opleidingen van hun reguliere bazen. Ik hoorde pas trouwens ook al vertellen dat Buurtzorg ook niet meer de afgesproken tijden kan garanderen.
Uit bovenstaande reacties komt helaas een verkeerd beeld. Buurtzorg, alom bejubelt, komt zelfs op een lager ‘vulpercentage’ van de indicatie. Waarom? omdat zij professionals hebben die effectief zorg geven. Als we in Nederland een systeem van kwaliteitsregels hanteren, zal dat voor een ieder gelden. Zorgen de werkgevers van het PGB ook voor opleidingen, stagiares, leerlingen? Graag een discussie van appels met appels voeren.
Mevrouw Veldhuyzen van Zanten kijkt met een typische blik van een verpleeghuisarts uit een hiarchische zorginstelling. Regeltjes, regeltjes, en regeltjes als deze maar in orde zijn. Clienten en werknemers zijn en blijven ondergeschikt hierin!!!
Iedereen moet in een hokje passen, eigen regie wordt wel beleden, maar niet in de praktijk toegepast. Ze geven hun geld liever uit aan Interims, Managers, mooie waardeloze brochures, of/en als het zorgplan maar op papier staat,die kan vervolgens opgeborgen worden in een diepe lade; en komt eruit als de inspectie langskomt. En last but not least WEL vooral veel op hoog niveau vergaderen NETWERKEN doormiddel van peperdure symposia’s ter eer en meerdere glorie van de desbetreffende Directies. En vervolgens verschralen de instellingen, omdat er geen geld meer over is, en er is dan ook geen geld meer over voor ontspanning voor clienten, alles wat niet benoemd wordt in een ZZP wordt wegbezuinigd; winkeltje, kapster voor clienten, restaurant etc etc.. Daarom willen ouders en familieleden van gehandicapten zelf verzorgen eigen regie thuis; of ze in een kleine woonvorm plaatsen om ze nog kwaliteit en welzijn OOK onze gehandicapte medemens een menswaardig leven te geven.
Al jaren koop ik per week gemiddeld 4/5 uur méér zorg in dan geindiceerd (19 uur zorg in plaats van de geindiceerde 10-12.9 PZ en 1-1.9 uur VP). Dit kan ik doen omdat ik per uur 24 euro betaal voor PZ en VP. Het CIZ informeerde in mei 2010 of mijn indicatie opgehoogd moest worden? Ik heb geantwoord dat ik met mijn pgb uitkom. Ophoging van de indicatie hoefde dus niet. Als mijn indicatie in 2014 omgezet wordt in naturazorg dan ontvang ik dus sowieso al 4/5 uur minder zorg. Daarbovenop komt dan nog eens de CBS-berekening aan de hand van het zogenoemde vulpercentage van ZIN. rest voor mij de helft van de pgb-zorg die ik ontvang.
Hier hoef je geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben om deze conclusie te trekken. Natuurlijk is een dergelijke besparing (bijna 40% van het totale PGB budget!!) alleen mogelijk als er een groot aantal zorgvragers geëlimineerd wordt. Mevrouw Veldhuijzen van Zanten weet als geen ander wat het kostenniveau van zorg in natura is en weet heel goed wat haar beleid de komende jaren gaat uitrichten. Zorgverlening wordt straks bepaald door de zorgverzekeraars en voor degene die niet weet wat dat gaat betekenen die moet maar eens aan chronisch patienten vragen wat er de afgelopen jaren met hun medicatie is gebeurd! Apotheken weten er inmiddels alles van, nu de rest van Nederland nog! Alles veel duurder maar veel minder zorg ontvangen. Over een paar jaar betalen we meer voor zorg (lees winstcijfers van verzekeraars) dan voor huur of hypotheek per maand!!
in de extramurale zorg zijn er grote personele tekorten; er zijn tekorten bij de wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden bij thuiszorgorganisaties; hoe gaan we deze PGB zorg leveren; gaan we een pool ( verpleegkundige praktijk )oprichten van freelance professionals die deze zorg gaan leveren, dat lijkt mij een oplossing. dus we vestigen een zorgteam in de wijk van zelfstandige professionals die deze pgb zorg gaan leveren, wijkgericht en dichtbij met nog extra een zorgloket. tenslotte kunnen verpleegkundige professionals volgend jaar een contract afsluiten met de zorgverzekeraar, dat is nu geregeld. conclusie; we gaan denken in oplossingen en dus op dezelfde manier de zorg leveren, klantgericht en op tijd. welke zorgverzekeraar wil zaken met ons doen?
In 2012 kunnen er geen nieuwe mensen meer bij het pgb. In @Marja 2013 wordt het ingevoerd. In 2015 is de vewachting dat 119 duizend mensen buiten de boot vallen
Hee gaat het nu ‘pas’ in in 2015? Wanneer is dat besloten?
wat zou een 24 uurs begeleiding in een beschermde woonomgeving gaan kosten thuis zonder PGB en mantelzorg
Bij sommige mensen kan het zelfs nog veel duurder worden. Want als je rekent dat mijn partner nu standaard 14 uur per week gebruikt, vanuit zijn PGB. Met zo nu en dan een extra oproep voor een verschoning. Dit gebeurt maar 1 of 2 x in de maand. En als ik eraan denk dat vorig jaar (de wachtlijst) de thuiszorg elke dag standaard 2 uur en 15 minuten rekenden.Dan is dit 15 uur en 45 minuten per week. Zijn indicatie is 15.9 uur in de week. Terwijl men ook nog vaak met 2 personen kwamen. Dus dan is het nog duurder. Met het pgb 14 x 25 =350,– En met de thuiszorg 15.75 x 50.– = 787.50. Hier in huis wordt het dus duurder en wordt de indicatie dan bijna volledig opgemaakt. En als men standaard met 2 personen gaat komen. Dan wordt de indicatie verhoogt. Dus……wat een bezuiniging.