Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Naderende VIPP5-deadline brengt ziekenhuizen in spagaat voor twee ton

Zorgvisie-redacteur met als specialisme tech en innovatie in de zorg. Tevens stem van de podcast Voorzorg.
De deadline voor de vele ziekenhuizen die aan het VIPP5-programma meedoen, nadert. Halen ze de afgesproken criteria voor pgo-gebruik onder hun patiënten niet, dan moeten ze 190 duizend euro terugbetalen. Dat brengt ze in een lastige positie, omdat ze niet allemaal enthousiast zijn over de toegevoegde waarde die pgo’s op dit moment hebben.
Ontwerp Zonder Titel (27)

De datum 30 september 2022 zal

Registreren

2 REACTIES

  1. O ja, en dat je in bepaalde PGO’s moeizaam een account kunt aanmaken, is handig, denk ik. Dan weet je direct dat deze je niks te bieden hebben en dat je voor een serieuze partij moet kiezen. Dat is de beoogde marktwerking ?

  2. Lees alle reacties
  3. PGO’s moeten vanwege hun contract met VWS acht of negen gegevensdiensten implementeren. Zorgorganisaties een paar. Dat is in onbalans. Bovendien zijn dat alleen gegevensdiensten waarmee mensen gegevens kunnen verzamelen in hun PGO, niet delen met professionals. Dat beperkt PGO’s ten opzichte van portalen.

    De VIPP-subsidies zijn intussen verspijkerd en grotendeels verdwenen in portalen of ehealth (veelal via opdrachten per zorgaanbieder). De verstrekker heeft m.i. niet gedurfd deze te beperken tot uitwisseling met PGO’s, wellicht ook omdat MedMij nog niet af was/is.

    De meeste zorgorganisaties vinden PGO’s iets van de patiënt en weten niet hoe en met welke PGO’s ze bepaalde use en business cases – denk aan zorgpaden, samen beslissen, monitoring en zorg op afstand – zouden kunnen en willen realiseren. Ook patiënten weten niet welke ondersteuning ze mogen verwachten tijdens hun reis door de zorg. Keuzeverlegenheid aan twee kanten dus, en dat leidt tot stilstand. En dan investeren ziekenhuizen verder in eigen portalen en apps.

    De 5% was al heel lang bekend. Maar Eigenaarsraad van MedMij en zorgaanbieders die inschreven op subsidie, hebben onvoldoende focus gehad op use- en business cases. En dan is 5% inderdaad een probleem als je met gedefinieerde en geïmplementeerde gegevensdiensten geen zinvolle use cases kunt realiseren. En dat vier jaar nadat voormalig minister Bruno Bruins beloofde dat volgend jaar iedereen in Nederland zijn medische gegevens zou kunnen verzamelen en delen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.