Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Nederland heeft laagste eigen betalingen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Nergens in Europa betalen burgers minder uit eigen zak voor de kosten van zorg. Dat blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Nederland heeft laagste eigen betalingen
Foto: ANP

De WHO publiceert eens in de

Registreren

6 REACTIES

  1. Gezien alles wat om mij heen geplunderd en als een parasiet uitgehold wordt in de zorg, zijn de kosten sowieso uberhaupt niet nodig.
    Voorbeeelden te over!(mobiele scooter etc.)
    Sta een strenger beleid voor zowel naar consument(vroeger patient) als zorgverlener, en dat deze niet alleen bewaakt wordt door de poortwachter.
    Tenslotte wordt ook aan hen een bepaalde verantwoordelijkheid verwacht tav gebruik hiervan

  2. Lees alle reacties
  3. Het woord eigen betalingen in de titel is inderdaad misleidend. Het gaat hier alleen maar over geld dat door mensen direct aan de zorgverlener wordt betaald. Het kan overigens best dat ze het daarna declareren bij een verzekeraar, daar is vaak geen zicht op. Maar als, zoals in Nederland gebruikelijk, de verzekeraar eerst voorschiet en daarna een eigen betaling bij de verzekerde int, dan telt het weer niet mee volgens de WHO. Het eigen risico, eigen bijdragen en een groot deel van de aanvullende verzekeringen worden in dit getal dus niet meegenomen. Als je gewoon alles neemt dat mensen uiteindelijk niet krijgen vergoed door collectieve regelingen, dan zit Nederland met ongeveer 14 procent heel behoorlijk op het Europees gemiddelde.

  4. Inderdaad een vertekend beeld. In 2011 (CBS) werd 90 miljard aan zorg uitgegeven. Hiervan werd 9,6% (en niet 5,7%) gedekt uit eigen bijdragen, dus bijna 9 miljard. Verder 40,7% ZVW premies, 27,9% AWBZ premies, 14,3% belastingen, 4% aanv. verzekeringen en 3,5% overige.
    We betalen alle zorg zelf, maar vooral via collectieve omslagen, premies en afdrachten.

  5. Dit betreft alleen de eigen betaling. Maar dit moet natuurlijk wel gerelateerd worden aan de hoogte van de de verplichte (!) premie en eigen risico, inkomensafhankelijke bijdrage wzv, en de inkomensafhankelijke drempel voor belastingaftrek in Nederland. Hoe staan we dan t.o.v. de andere landen?
    Heeft iemand hier een overzichtje van?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.