Moeten alle medisch specialisten in loondienst? Hoe ben je een aantrekkelijke werkgever voor jonge zorgverleners? En hoe kan specialistische zorg behouden blijven voor de regio? Zorgvisie maakt kennis met de kersverse voorzitter van de raad van bestuur van het Medisch Spectrum Twente Jan den Boon.
Zeven jaar is Jan den Boon
het is vrees ik niet zozeer de hiërarchische opbouw van de maatschappen maar het keurslijf waarin de medisch specialistische zorg is vast komen te zitten die verantwoordelijk is voor de problemen met jong opgeleide collega’s.
Er zitten 5000 jonge medisch specialisten thuis of op een tijdelijk contract .
De ruimte om als specialist in te stromen wordt geblokkeerd door 1) de nul optie 2) de markt werking en 3) de regulerende rol van de Verzekeringsmaatschappijen als marktmeesters. Het is een financieel probleem en geen medisch probleem.
daar en boven stromen er aanzienlijk meer jonge specialisten in die bij voorkeur in deeltijd willen werken. Als je van vrijgevestigd naar loondienst wil en je strak houdt aan het werktijden besluit zul je aanzienlijk meer specialisten nodig hebben ( Zweeds model) maar dan zul je wel moeten kiezen als ziekenhuis. Bij die keuzes wens ik Jan de Boon oprecht succes