Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

NMa: LHV krijgt boete van 7,7 miljoen wegens marktbeperking

Mark van Dorresteijn
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) krijgt een boete van ruim 7,7 miljoen euro van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Dit omdat de brancheorganisatie zich bemoeit met het vestigingsbeleid van haar leden en dat mag niet. Huisartsen moeten zich kunnen vestigen waar zij willen, maar de LHV adviseert haar leden om de vestigingsvrijheid in te perken.
NMa: LHV krijgt boete van 7

Ook twee functionarissen van de LHV

Registreren

9 REACTIES

  1. Als net verhuisde patiënt loop ik er in elk geval tegenaan dat ik niet vrij mag kiezen naar wele huisarts ik kan gaan. Iedereen zegt “ik zit volg, gaat u maar naar de nieuwste dokter in het dorp”. Ik wil keuzevrijheid hebben op basis van inzichtelijke kwaliteitscriteria en voorlopig lijkt dat nog ver weg. Als dit bijdraagt aan het bevorderen van vernieuwing in de sector juich ik het toe.

  2. Lees alle reacties
  3. Gefeliciteerd ,mevrouw de minister. Uw lesje zal die teveel werkende geldbeluste huisartsen eens met de neus op uw REGELTJES drukken ! Een terugbetalingsregeling ,boete voor te veel werken ,een boete voor overtreden van marktregeltjes ,en hopelijk als collateraal voordeel : meer regeltjesbijscholing en minder declarabele verrichtingen!! Mooie financiele vooruitzichten gloren voor mevrouw de minister, en dat mede door een
    “”onafhankelijke””instelling als de nma, die voor haar medewerkersnog wel bij de kringloop in oosteuropese landen terecht kan voor bijpassende leren jassen met slappe hoed! Was deze actie trouwens nog geinitieerd door de vroegere nma-voorzitter
    Kalbfleisch, erg gezichtsbepalend ,die om nogal Potige redenen met vroegpensioen moest gaan om de nma niet in een waarschijnlijk roemloze val door sterke en bewijsbare vermoedens van machtsmisbruik en meineed mee te sleuren ?? Afwachten is het nu of de cultuuromslag bij de nma nu tot een zodanige betrouwbaarheid heeft geleid, dat deze ook door de rechter gestaafd kan worden!!
    Marktwerking en marktwering is toch gewoon een aanslagfoutje van 7,7 miljoen.
    Ceterum censeo, dat de marktwerking eerstens eens bij de rechtspraak moet gaan gelden, zodat verdachten ,via de straffe tarievenlijst zelf hun veroordelaar kunnen uitzoeken!!

  4. Zorgmarkt vergelijken met de gewone winkelier gaat mank. De zorg heeft allerlei beperkingen opgelegd gekregen door de overheid en verzekeraars, maximumbudgetten, vastgestelde tarieven en daarbovenop nog allerlei eisen in het kader van kwaliteitsbevordering (bereikbaarheid, etc). Dit zijn zaken waar een gewone winkelier niet of in veel mindere mate mee te maken heeft. Daarom is het niet zo gek dat een huisarts een bepaalde patientenpopulatie nodig heeft om de bedrijfskosten te kunnen financieren.
    Verder helemaal eens met Wirds

  5. Precies Rob. Je toont de zwakte van dit stelsel aan. Op het moment dat je lastig wordt gevallen door een neoliberale knokploeg die boven de wet staat, in je pogingen om goede patientenzorg te spreiden, dan moet je je afvragen of dit stelsel wel deugt.
    Als je dat niet doet, neem je jezelf niet serieus.
    Volgende stap: razzia bij de HAP? Ongeoorloofd samenwerken?
    Alle huisartsen van Nederland ophangen omdat ze samenwerken met bepaalde specialisten?
    Zorggroepen/ ketenzorg ontbinden?

  6. Prima actie van de NMa. Het gedrag van de LHV strookt op meerdere fronten niet met haar rol binnen een stelsel dat gebaseerd is op concurrentie. Het ene moment gedraagt de LHV zich als een branchevereniging en het andere moment gedraagt de LHV zich als vakbond. De wijze waarop de LHV omgaat met de autoriteiten tart al jaren de verbeelding. Als de NMa dit gedrag zou accepteren dan neemt het zichzelf niet serieus en zullen de andere brancheverenigingen vanzelf volgen. De LHV mag zich dan terecht zorgen maken over de spreiding van huisartsen over Nederland, de LHV kan en mag dit niet haar verantwoordelijkheid maken.

  7. Dit worden wel heel bijzondere ontwikkelingen. We zitten met een overheid die aan alle kanten de zogenaamde marktwerking aan het bijsturen en beïnvloeden is. Er zijn in dit land nog 4 verzekeraars van betekenis over (in Friesland en Groningen ezelfs maar één). De NMA vindt dit allemaal best. En nu krijgen de huisartsen dit om hun oren. Ze zijn kennelijk vogelvrij. De volgende stap is dat de huisartsen niet meer mogen samenwerken in huisartsenposten en diensgroepen: verstoort de markwerking.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.