Tussen de berekeningen over de verwachte groei van het persoonsgebonden budget (pgb) van het ministerie van VWS en belangenorganisatie Per Saldo blijft een groot verschil zitten. Zelfs na een bijeenkomst van experts en antwoorden op Kamervragen is het verschil tussen de uitkomsten van beide partijen 26.000 mensen groot.
Sinds de start van het debat
Er wordt een PGB verstrekt op basis van een indicatie. Waar zit dan de bron van het misbruik van de regeling.
Wij hebben een indicatie PGB verpleging en begeleiding in het kade van een dwarsleasie. De uren zorg die gegeven worden worden ingediend bij de sociale verzekeringbank
wij verantwoorden dei uren bij het zorgkantoor.
De verpleegkundige zorg die gegeven wordt kan niet in natura ingekocht worden want die zorg is nodig om 6.15 tot 7.00 uur en dan werkt de thuuiszorg niet.
De kosten die wij extra maken kon voorheen gewoon ingediend worden bij de bealsting dienst door aanlevering van bonnen. Inzichterlijker kan niet. Waarom dat systeem niet weer terug brengen? Wij verdienen goed, maar kunnen echt niet 800 euro per maand gaan betalen voor maximake zorg, daarnaast het huis aanpassen voor 45.000 euro en nu ook nog een auto moeten kopen voor 45.000 euro omdat connexxion verdomd om mij te vervoeren omdat mijn rolstoel geen ISO nummer heeft omdat deze op maat gemaakt is
Tuurlijk wordt dit te duur…als er mensen zijn die er misbruik van maken. Gooi de PGB over de kop, en zorg ervoor dat er GEEN misbruik meer van gemaakt kan worden.
De CIZ-monitor geeft toch al helderheid: zo’n 25% van het totale aantal extramurale indicaties is in de vorm van een (combinatie van) PGB verstrekt!
Ik vind deze discussie (en reacties) heel treffend voor de problemen in de zorg.
Zorg kost (misschien te) veel, maar op een efficiente manier er samen uit komen, dat moet voorkomen worden. DIT maakt zorg duur.
Ik sluit me aan bij de bovenstaande reacties, de zorgkantoren hebben de actuele cijfers toch voor hande. Een tip voor het ministerie en per Saldo haal je informatie voor de verandering eens bij de bron.
Uiteraard heeft het Zorgkantoor de cijfers van aantallen budgethouders. Graag deel ik informatie van Achmea. Opgevraagd juni 2011 over het jaar 2010.
Het aantal budgethouders bij Achmea is in 2010 22.000. Uiteraard zijn er meer interessante cijfers, zie website van Emeritus.
Wat basaal deze discussie.
Wie betaald het PGB uit, dat weten we allemaal.
Dus als al die zorgkantoren nu even aangeven aan hoeveel personen PGB wordt uitgekeerd is dat weer opgelost.
Fijne vergadering als je niet beschikt over de dezelfde getallen. Was efficienter geweest voor de vergadering o.b.v. de stukken opheldering te krijgen en dan pas te vergaderen.