Vooral werkgevers in de zorg proberen onder het sociaal akkoord uit te komen met nieuwe vormen van flexcontracten. Dat stellen de vakbonden FNV en CNV vandaag in De Volkskrant. Bij de bonden duiken talloze variaties op van het nulurencontract, dat met ingang van 2015 zo goed als verboden is. Jaarcontracten voor 25 uur, maar ook contracten voor 2 of 3 uur per maand rukken op.
‘Volstrekt belachelijk en onacceptabel’, zegt Catelene
Hadden de bonden gedacht dat er met het verbieden van het nulurencontract opeens vaste banen van 40 uur per week gaan ontstaan met allerlei zekerheid?
Steeds meer zie je dat de zorg een vijver is om een baan te hebben of om wat bij te verdienen, terwijl vroeger de verpleging en verzorging EEN ROEPING WAS.
Ik zag het al als ik met mijn vrouw, in de rolstoel, binnenkwam in het verpleegtehuis. Als ze me van verre aan zagen komen stoof de groep uit elkaar, bang dat men met mijn vrouw, die incontinent was, naar het toilet moest.
Als heel klein kind (1935) heb ik nog meegemaakt dat mijn opa in dezelfde situatie ontvangen werd met de zin: ‘Heb je het fijn gehad vanmiddag, kom dan gaan we u na het toilet lekker te bed leggen’.
Die tijd is voor de patienten HELAAS VOORBIJ.
Ik begrijp de reacties van de bonden wel, echter dan moet de overheid ook enige richting geven in het beleid 2014/2015. Als er geen zekerheid op werk is kun je onmogelijk vaste contracten uitgeven, dat snap een ieder.
Naar mijn mening leggen de overheid en de bonden de verantwoordelijkheid weer te makkelijk bij de zorgorganisaties.