Zorgaanbieders en zorgverzekeraars moeten patiënten niet betrekken bij de onderhandelingen over de inkoop van zorg.
Een huisartsengroep die chronische patiënten per
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanEen huisartsengroep die chronische patiënten per
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Binnen het huidige stelsel is de burger de enige partij die invloed heeft op de zorgverzekeraar. Zorgaanbieders hebben de verplichting de burger in te lichten als zij geen contract sluiten met een bepaalde zorgverzekeraar en wel voor 31-12 van het betreffende jaar, zodat de burger zijn eigen afweging kan maken. Patiënten zijn ook burgers. Ik begrijp dan ook niet hoe de Nza als marktmeester tot deze mening komt en waar hij deze op baseert.
Begrijp niet waarom het niet zou mogen om patienten voor te lichten over de vergoedingen en eventuele veranderingen daarbij inzake zorg voor komend jaar. De vraag is wat mij betreft zelfs of men, zowel zorgaanbieder als zorgverzekeraar, hiertoe niet verplicht is.
Wat een absurde reactie van de NZA. Je kunt er van alles van vinden, maar ons stelsel is nu eenmaal ingericht op de de keuzevrijheid van de patiënt voor de zorgverzekeraar die hem/haar het beste bedient. Als die verzekeraar dan het risico wil lopen geen contract af te sluiten met een zorgaanbieder moet je daar transparant over zijn, om de verzekerde de kans te geven over te stappen. En ook als zorgaanbieder moet je wat dat betreft je eigen koers kunnen volgen. Met zo’n uitspraak is alle druk op de onderhandelingen voor de zorgverzekeraar weg! Daar gaat dus geen zorgaanbieder in mee.
De voorlopige oplossing is de zorggroep door te betalen op basis van het tarief 2017, mits die zorg ook wordt geleverd. En verder te praten, maar daar geen termijn aan te verbinden. Overigens mag de zorggroep de patiënt vragen een andere verzekeraar te kiezen. Net als dat de patiënt een andere huisarts mag kiezen. Over al deze zaken is al lang jurisprudentie.