De NZa slaagt er niet in om een domeinoverstijgende betaaltitel te maken die samenwerking tussen financiers en zorgaanbieders in het sociaal domein, Wlz en Zvw faciliteert. “Het is juridisch onmogelijk”, zegt bestuurder Karina Raaijmakers van de NZa.
Deze betaaltitel is een cruciaal onderdeel
Zorgvisie geeft in het artikel hierboven een verkeerde voorstelling van zaken. Dit hebben wij de afgelopen weken meermaals aangegeven. De uitspraken die aan onze voorzitter Karina Raaijmakers worden toegeschreven, neemt zij namens de NZa niet voor haar rekening.
In het IZA zijn afspraken gemaakt over het mogelijk maken van domein overstijgende bekostiging om de beweging naar passende zorg te kunnen maken. De NZa is hier groot voorstander van. Wij kunnen deze bekostiging niet zelfstandig in de regelgeving opnemen, omdat de wet ons de beperking geeft binnen de Zvw en de Wlz. Daarom zijn wij samen met het ministerie van VWS een verkenning gestart die moet leiden tot een aanwijzing om deze betaaltitel mogelijk te maken. Het ministerie is hier vanzelfsprekend initiatiefnemer. Deze ontwikkeling staat zeker niet stil. Gisteren is er een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin duidelijk staat beschreven wat de mogelijkheden en beperkingen zijn om domeinoverstijgende bekostiging te realiseren. Deze brief is gezamenlijk opgesteld door alle partijen die deelnemen aan de IZA werkgroep Bekostiging van Domein- en sectoroverstijgende samenwerking. Het is een gedragen document met een inhoudelijk correcte weergave van de situatie.
Daarnaast kunnen wij nu al betaaltitels maken die domeinoverstijgend samenwerken faciliteren. Randvoorwaarde is dat het binnen de aanspraak van de Zvw en/of Wlz valt. Een voorbeeld hiervan is de consultatiefunctie in de GGZ. Dit gaat om een prestatie waarbij vanuit het sociaal domein afstemming wordt gezocht met een professional die primair zorg levert conform Zvw aanspraak. Hij of zij brengt zijn/haar kennis en expertise in bij een traject dat vanuit het sociaal domein geleverd wordt. De tijd om zijn of haar kennis en expertise beschikbaar te stellen en over te brengen aan de collega die in het sociaal domein werkt, kan dan vanuit de Zvw geleverd en betaald worden. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars kunnen hier dus al gebruik van maken.
Afschaffen van markteconomie op het terrein van de individu-gerichte professionele zorgverlening leidt tot “beroepsinhoudelijke concurrentie ( wie biedt de beste professionele zorg ). Bekostiging als bij defensie, politie, brandweer: Publieke Sector.
Ik denk dat nza eindelijk de essentie van het probleem te pakken heeft. Standaard economische theorie. Concurrentie werkt in geval van standaard producten die uitwisselbaar zijn. De meest efficiënte zorgaanbieder zal het overleven. Een breed pakket met vele gespecialiseerde producten werkt ook, mits er een aanmerkelijke marktmacht. Het huidige IZA waar van de zorgaanbieder gevraagd wordt integraal te werken met vele niet gestandariseerde producten en vele financieringspotjes is gedoemd te mislukken, mits er nog eens goed gekeken wordt naar de randvoorwaarden. Gelukkig is er wel een “drive” vanuit de meeste zorgaanbieders om over hun grenzen heen te kijken. Dit geeft nog hoop…