Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

NZa en ZiN: zorgstelsel moet op de schop voor passende zorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Circa twee miljoen mensen krijgen door de personeelsschaarste nu niet de zorg die ze nodig hebben. De toegankelijkheid en solidariteit in het zorgstelsel staan onder druk. Alleen passende zorg kan uitkomst brengen, stellen Marian Kaljouw (NZa) en Sjaak Wijma (Zorginstituut). De organisatie, de bekostiging, de zorgcontractering en het pakketbeheer zullen volgens de principes van passende zorg gaan. De NZa en het Zorginstituut gaan obstakels in het zorgstelsel uit de weg ruimen.
Marian Kaljouw op Zorgvisiecongres
Marian Kaljouw op het Zorgvisie-congres over passende zorg

Passende zorg is de enige route

Registreren

3 REACTIES

  1. Met zo veel mensen in Nederland die een uitkering ontvangen terwijl ze wel kunnen werken, zo veel gezonde gepensioneerden die wat zouden willen doen, en zo veel mensen die in Nederland zouden willen werken, lijkt me het tekort aan zorgpersoneel en mantelzorgers meer een organisatorisch-politiek dan structureel probleem.

    Daarbij heeft dhr. Van Loon helemaal gelijk in dat een goed voedings- en beweegpatroon veel zorgkosten kan voorkomen, in zowel cure als care. Ter bevordering daarvan zou er zo snel mogelijk een continue mediacampagne gestart moeten worden, gefinancierd door zorgverzekeraars en rijksoverheid, als directe financiers van de cure resp. care.

    Verder dient de kosteneffectiviteit van geleverde zorg veel beter te worden gemonitord. Vooral van dure curatieve zorg, middels Vergoedingsregulering. Dat dat niet zo moeilijk uitvoerbaar hoeft te zijn beargumenteer ik op https://gezondezorg.org/vergoedingsregulering.

  2. Lees alle reacties
  3. Een vermetel plan, maar het zou moeten kunnen door het zelfreinigend vermogen van iedereen uit te dagen en in te zetten. Gezond verstand voorop. Het zal heus wel ergens pijn gaan doen. Maar dicht bij je beroepseer en -eed blijven, kan gaan helpen.
    50 Jaar wegduwen van alle preventiekracht in het volk vanuit de breed onderwezen Gezondheidsleer, begint zich te wreken. De Mammoetwet maakte doorgroeien van deze kennis schier onmogelijk. Preventiekracht, waar met name het groeiend kind vol van kon profiteren, denk eens aan gymnastiek en de op de Huishoudscholen tot in de puntjes geïmplementeerde voedingsdeskundigheid. Als de jeugd vlg. een onthutsend rapport van het VerweyJonker Instituut uit 2019 afstevent op enorme stapeling van chroniciteit (1,3 miljoen 0-25 jarigen!) dan kan het vanuit slechts de Ziekteleer kijkende geneeskundig apparaat haar lol op. Dat gaat op de huidige wijze van werken in het Zorgstelsel niet meer opgelost worden. Niet investeren in goede lichamelijke opvoeding van de kinderen, primair de zorg voor een gezonde lichaamshouding, en de ouders en het onderwijzend personeel onwetend laten over wat hun rol hierin zou kunnen zijn, maakte de zorg hier onbeheersbaar en onbetaalbaar. Dus ook het Ministerie van Onderwijs en Wetenschap heeft een rol en taak om de volksgezondheid weer op aanvaardbaar niveau te krijgen, al is het alleen maar door de (para-)medische curricula van de kennis van de Gezondheidsleer (de basisvakken!) weer op te laten nemen. Dat gaat ook de jonge artsen weer een stuk zelfverzekerder maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.